• Посилання скопійовано

В Україні з'явиться кредитний реєстр позичальників - прийнято закон!

Сьогодні, 6 лютого, прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків"

В Україні з'явиться кредитний реєстр позичальників - прийнято закон!

За законопроект №7114-д проголосували 226 депутатів.

Як роз'яснють у ВРУ, законодавчим актом передбачено надати Національному банку України повноваження щодо створення та ведення Кредитного реєстру, які включають:

  • отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення Кредитного реєстру та здійснення Національним банком покладених на нього законом функцій інформації щодо позичальників;
  • надання банкам та бюро кредитних історій, визначеної інформації з Кредитного реєстру.

Законом встановлено розмір заборгованості позичальника перед банком, за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з Кредитного реєстру про здійснені кредитні операції з таким клієнтом.

Законом на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладається обов’язок щодо надання інформації до Кредитного реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку.

Водночас на банки покладаються обов’язки:

  • щодо надання інформації до Кредитного реєстру;
  • повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до Кредитного реєстру та виправлення інформації, у разі обґрунтованого звернення позичальника.

Своєю чергою, позичальнику, щодо якого передана інформація до Кредитного реєстру, надається право доступу до інформації про себе, яка міститься в Кредитному реєстрі, та право вимагати внесення змін до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Для Національного банку України встановлено обов’язок надавати позичальнику за його зверненням інформацію, яка міститься у Кредитному реєстрі щодо нього та вживати заходів щодо виправлення банками недостовірної інформації.

Законом визначено порядок розгляду звернень позичальника щодо внесення змін до інформації про нього, яка міститься у Кредитному реєстрі.

Також з метою удосконалення роботи бюро кредитних історій, а відповідно, зменшення ризиків банків, які отримують таку інформацію розширено перелік інформації, який містить у кредитній історії, і надається виключно за згоди позичальника.

Законом врегульовано питання безперервності оновлення інформації за кредитними угодами у разі переуступки права вимоги за ними та врегульовано колізію щодо права доступу бюро кредитних історій до державних реєстрів з нормами профільного законодавства, надавши право бюро кредитних історій отримувати інформацію з державного реєстру загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.

Відповідні зміни внесено до Законів «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Закон прийнято з техніко-юридичними правкамиОстаточний текст його поки що не оприлюднений. Про це повідомимо додаткового.

Нагадаємо, що в першому читанні цей законопроект був прийнятий 16 листопада 2017 року. Про це тут>>

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»