• Посилання скопійовано

Банки планують активніше кредитувати бізнес

У наступні 12 місяців банки очікують на пожвавлення кредитування як бізнесу, так і населення. Найбільш оптимістичні сподівання стосуються корпоративного кредитування – збільшення кредитного портфелю бізнесу очікували 76% опитаних банків, приросту кредитів фізособам – 69%

 Банки планують активніше кредитувати бізнес

У наступні 12 місяців банки очікують на пожвавлення кредитування як бізнесу, так і населення. Найбільш оптимістичні сподівання стосуються корпоративного кредитування – збільшення кредитного портфелю бізнесу очікували 76% опитаних банків, приросту кредитів фізичним особам – 69%. Про це свідчать результати нового «Опитування про умови кредитування»оприлюдненого НБУ.

Опитування проводилося з 20 березня до 10 квітня 2018 року серед кредитних менеджерів 64 банків, на ці банки сукупно припадає більше 98% загальних активів системи. Його результати відображають оцінку стану банківського кредитного ринку у I кварталі 2018 року та очікувань на IІ квартал 2018 року та наступні 12 місяців.

У січні-березні банки активніше, ніж кварталом раніше, схвалювали заявки на кредити малим та середнім підприємствам та на споживчі кредити, відповідаючи на зростання попиту. Позитивна динаміка в цих сегментах відповідала очікуванням, оприлюдненим у попередньому опитуванні>>

На пожвавлення кредитування населення і МСП у І кварталі позитивно вплинули зниження банками відсоткових ставок та подовження строків кредитування. Підвищення конкуренції між банками та небанківськими установами, а також економічне зростання та зниження інфляційних очікувань спричинили до пом’якшення невеликими банками вимог до позичальників – фізичних осіб протягом І кварталу. Разом з тим банки, насамперед, великі, підвищили вимоги до застави за кредитами бізнесу, а також посилили обмеження, що накладаються кредитними угодами, особливо для великих підприємств.

Декілька великих банків також повідомили про зростання попиту на іпотечні кредити.

У ІІ кварталі банки не планують пом’якшувати стандарти кредитування для великих підприємств. Але передбачають пом’якшення умов при кредитуванні МСП, наданні короткострокових та гривневих кредитів. Те саме стосується споживчого кредитування.

Банки вважають боргове навантаження на МСП низьким або середнім, про це повідомили 94% респондентів. Разом з тим, боргове навантаження на бізнес в цілому зберігається високим, частка банків, які вказали на закредитованість великих підприємств, зросла на 7 в.п. до 45%. Окремі великі банки також назвали високим боргове навантаження домогосподарств.

Великі банки очікують зниження кредитного, процентного й валютного ризиків у ІІ кварталі. У І кварталі 2018 року банки були майже одностайними в оцінці ризиків. На їхню думку, кредитний, процентний та валютний ризики не змінилися, хоча в минулому кварталі респонденти очікували їхнього зростання. Ризик ліквідності непокоїв в основному малі банки, натомість великі фінустанови вважали, що його рівень не змінився. Більшість банків (79%) вказала на незмінність операційного ризику.

Великі установи очікують, що кредитний, процентний та валютний ризики знизяться у ІI кварталі. Респонденти прогнозують, що ризик ліквідності не зміниться, а операційний - дещо зросте.

Детальніше з опитуванням, даними анкет та додатковою інформацією про опитування можна ознайомитися тут>>

Наступне опитування про умови кредитування, що стосуватиметься очікувань на ІІІ квартал 2018 року, буде опубліковано у липні 2018 року.

____________________________

Примітка. «Опитування про умови кредитування» (ІІ квартал 2018 року) представляє незважені дані відповідей респондентів, тобто 1 банк = 1 голос.

Довідка. Нацбанк публікує «Опитування про умови кредитування» щокварталу, де підсумовує результати опитування банків про стан справ у кредитуванні у звітному кварталі та перспективи кредитування на наступні квартал і 12 місяців.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»