• Посилання скопійовано

Які зміни чекають на клієнтів банків через IBAN: пам'ятка від Приватбанку

IBAN поширюється на поточні, вкладні (депозитні) рахунки клієнтів банку. Бюджетні рахунки, відкриті Казначейством, також мають номер рахунку IBAN

Які зміни чекають на клієнтів банків через IBAN: пам'ятка від Приватбанку

ПриватБанк нагадує, що з 5 серпня 2019 року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку (IBAN).

IBAN (International Bank Account Number – міжнародний номер банківського рахунку) – це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу.

Його призначення – спрощення операцій між банками різних країн.

 

Як заповнювати платіжні доручення з 5 серпня?

За усним роз'ясненням НБУ, банки мають переглянути форми платіжних доручень в своїх системах з 5 серпня з метою надання можливості проставляти в полі щодо банківського рахунку 29 символів. Приклад заповнення платіжного доручення у перехідний період був презентований НБУ під час круглого столу з банками. З ним можна ознайомитися тут.

 

Як виглядає IBAN-код?

Номери рахунків IBAN складатимуться з 29 літерно-цифрових символів.

Вони умовно поділяються на дві групи.

Перші 10 знаків – код країни, контрольне число й код банку. Зокрема, перші дві літери UA вказують на код країни, у цьому випадку це Україна.

Наступні за кодом країни два символи – контрольні, вони призначені для перевірки достовірності рахунку й захищають інформацію від помилок під час внесення даних.

Наступні шість цифр – код МФО банку.

Друга група символів, що складається з 19 знаків, – безпосередньо номер рахунку клієнта банку. Причому перші в цій групі п'ять нулів, як правило, доповнюють IBAN до 29 знаків, а останні 14 символів є безпосередньо номером рахунку.

З калькулятором можна ознайомитися тут.

 
Як виглядає IBAN-код?
 
 
Чому рахунки має бути замінено на формат IBAN?
 
 На виконання Постанови НБУ № 162 та задля спрощення й здешевлення розрахунків з іншими країнами світу, зокрема з країнами Евросоюзу.
 

Як відбуватиметься перехід на новий формат рахунків? (для клієнтів)

1. До 5 серпня 2019 року клієнти отримають від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення в розрахункових документах. При цьому зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо).

2. З 5 серпня до 31 жовтня 2019 року в документах на переказ коштів можуть клієнти заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях. Так, у документах на переказ коштів у реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як кілька реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначається нуль.

3. З 1 листопада 2019 року в реквізити розрахункового документа «Рахунок» зазначатимуть номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Отже, банк самостійно сформує новий номер рахунку й відкриє його клієнту. Також банк самостійно повідомить ДФСУ про закриття попередніх рахунків.

Цю інформацію викладено на підставі пам’ятки про запровадження IBAN, підготовленої Нацбанком. Ми про це писали тут

 

Що робити клієнту для зміни рахунків?

Нічого. Усі обов’язки з відкриття рахунків покладено на банк.

 

Чи потрібно повідомляти своїх партнерів або переукладати діючі угоди, контракти з ними?

З 5 серпня до 31 жовтня 2019 року банки прийматимуть платіжні документи за старими реквізитами.

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN буде обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема і транскордонних переказів.

Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року здійснюватимуться лише з використанням IBAN.

Клієнтам усіх банків країни необхідно самостійно внести зміни в реквізитах, зазначених у документації з усіма своїми контрагентами/партнерами, до 31.10.2019 включно.

 

Чи буде також змінено й рахунки в іноземних валютах?

IBAN поширюється на поточні, вкладні (депозитні) рахунки юридичних осіб. Бюджетні рахунки, відкриті Казначейством України, також мають номер рахунку IBAN.

 

Як можна побачити виписки за діючими рахунками?

Усі виписки будут доступні через «Приват24 для бізнесу».

 

Як дізнатися про свої нові рахунки?

До 5 серпня ви отримаєте від банку інформацію про зміну рахунків за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів і вказівки в розрахункових документах.

Новий рахунок можна буде побачити в «Приват24 для бізнесу». Виписки за діючими рахунками також будуть доступні в «Приват24 для бізнесу».

 

Що, якщо на рахунку ФОП у старому форматі було налаштовано функцію «Автопідпис»?

Якщо для платежів у бюджет ви використовували функцію «Автопідпис», то вам необхідно в новому «Приват24 для бізнесу» переналаштувати «Автопідпис» і на рахунку в IBAN-форматі (меню «Налаштування підприємства – Автопідпис»).

***

Читайте також:

Джерело: ПриватБанк

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»