• Посилання скопійовано

Валютні ОВДП можуть з’явитися у банкоматах

Валютні державні облігації можуть з’явитися у банкоматах найбільших банків України. Оператори ринку пропонують спробувати такий спосіб реалізації цінних паперів через мережу Ощадбанку.

Українці зможуть купувати валютні держоблігації лише у відділеннях найбільших банків, оскільки для невеликих банків такі операції будуть нерентабельними, вважають експерти. Про це повідомила компанія «Простобанк Консалтинг», пише «Бізнес Гід».

Втім, у разі успішного запуску механізму продажу ОВДП до цієї програми можуть приєднатися і невеликі банки, а самі облігації, можливо, почнуть реалізовуватися і через банкомати.

За словами фахівців, на первинному етапі у реалізації валютних ОВДП населенню будуть зацікавлені лише найбільші банки. «Відповідно до чинного законодавства, продаж будь-яких цінних паперів (у тому числі й ОВДП) через відділення потребує створення у відділенні спеціалізованого підрозділу по роботі з цінними паперами, а також наявність працівників, які мають відповідну кваліфікацію», — пояснює Тетяна Комиза, начальник управління цінних паперів АктаБанку.

Тож найбільші банки, які мають мережу відділень з уже сформованими підрозділами по операціям з цінними паперами, зможуть пропонувати населенню таку послугу. «Для невеликих банків витрати, пов’язані із впровадженням продажу ОВДП, зроблять такі операції нерентабельними», — каже Тетяна Комиза.

Володимир Хливнюк, голова правління банку «Фінанси та Кредит», радить уряду взяти за основу мережу Ощадбанку, а комерційним банкам дати можливість самим вибирати — брати участь у цій програмі чи ні.

Проте у разі успішного початку продажу облігацій до програми можуть приєднатися і невеликі банки.

«Прогнозувати подальшу долю валютних ОВДП можна буде лише після того, як стануть відомі конкретні деталі їх випуску. Якщо банки побачать можливість отримання прибутку на цьому інструменті, з’являться і нові первинні дилери, і продаж облігацій відбуватиметься через відділення, а можливо, і через банкомати», — каже Олександр Штефан, начальник казначейства Астра Банку.

Зазначимо, що на 27 лютого 2011 року первинними дилерами державних облігацій є 16 банків.

 

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»