• Посилання скопійовано

При обміні корпоративних прав на ЦП платник може формувати витрати в окремому обліку операцій з ЦП

Лист ДПСУ від 05.01.2012 р. №127/6/15-1215 «Про податковий облік операцій із продажу акцій, отриманих як внесок до статутного капіталу»

ДПСУ нагадує, що до 01.04.2011 р. діяли положення Закону від 28.12.94 р. №334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств», ст. 7 якого було встановлено порядок оподаткування операцій особливого виду, зокрема, у п. 7.6 цієї статті передбачено порядок оподаткування операцій з ЦП та деривативами.

Підпунктом 7.6.1 ст. 7 Закону встановлено, що платник веде окремий податковий облік фінансових результатів операцій з ЦП (у т.ч. іпотечними сертифікатами участі, іпотечними сертифікатами з фіксованою дохідністю та сертифікатами фондів операцій з нерухомістю) і деривативами у розрізі окремих видів ЦП, а також фондових та товарних деривативів. При цьому облік операцій з акціями ведеться разом з іншими, ніж ЦП, корпоративними правами.

Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів ЦП, а також деривативів, понесені (нараховані) платником, перевищували доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) ЦП чи деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду, від’ємний фінрезультат переноситься на зменшення фінрезультатів від операцій з ЦП або деривативами такого ж виду майбутніх звітних періодів у порядку, визначеному ст. 6 цього Закону.

Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу кожного з окремих видів ЦП, а також деривативів, отримані (нараховані) платником, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником внаслідок придбання ЦП або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від’ємного фінрезультату від операцій з ЦП чи деривативами такого ж виду минулих періодів), прибуток включається до складу валових доходів такого платника за результатами такого звітного періоду.

Усі інші витрати і доходи такого платника, крім витрат та доходів за операціями з ЦП (корпоративними правами) та деривативами, визначеними цим підпунктом, беруть участь у визначенні об’єкта оподаткування такого платника на загальних умовах, встановлених цим Законом.

При цьому згідно з пп. 7.6.3 п. 7.6 ст. 7 Закону під терміном «витрати» слід розуміти суму коштів чи вартість майна, сплачену (нараховану) платником продавцю ЦП і деривативів як компенсація їх вартості. До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв’язку з придбанням.

Відповідно до п. 1 ст. 66 ГКУ майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Визначення терміна «корпоративні права» (наведено у п. 1.8 вищезазначеного Закону) — право власності на статутний капітал юрособи або його частку (пай), включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юрособи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, чи створена така юрособа у формі госптовариства, підприємства, заснованого на власності однієї юрособи або фізособи, або в інших організаційно-правових формах.

Отже, ДПСУ вважає, що відповідно до пп. 7.6.3 п. 7.6 ст. 7 Закону у випадку передачі майна у вигляді корпоративних прав в обмін на ЦП платник, який отримав такі ЦП, має право на формування витрат в окремому обліку операцій з ЦП.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»