• Посилання скопійовано

Мінфін почне випуск валютних ОВДП з офертою

У квітні Мінфін планує розпочати випуск валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) з офертою. Про це заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Г. Пахачук. Термін обігу цих паперів становитиме від 1 до 3 років.

«Ми плануємо разом з купоном, який буде тримісячним або шестимісячним, надати право на пред’явлення до погашення, — сказала вона. — Якщо у вас погіршується ліквідність, ви маєте право пред’явити папери, і Мінфін в обов’язковому порядку погасить їх». У відомстві розраховують, що новий інструмент стане альтернативою розміщенню банками коштів на зарубіжних рахунках. За словами Г. Пахачук, у ситуації, коли банки тримають у зарубіжних банках $8 ? 10 млрд під 1,5 ? 3,8% річних, Мінфін цілком зміг би їм запропонувати розміщення під 3 ? 5%.

За оцінками фінансистів, опитаних газетою «Комерсант-Україна», у банків є потенційний інтерес до цих паперів. «Враховуючи, що такі папери можна розглядати як альтернативу валютним депозитам до запитання, більш висока ставка повинна викликати інтерес банків до інструмента. Втім, необхідно уточнити, чи будуть встановлені вимоги щодо мінімального терміну розміщення, адже багатьом банкам буде цікава покупка таких паперів на дуже короткий термін — кілька місяців або навіть тижнів», — каже начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна О. Печерицин.

«Для Мінфіну проблема не у самому розміщенні, а у ставці. Враховуючи, що на зовнішніх ринках ми поки що не можемо домогтися підходящої ставки, необхідно шукати шляхи зниження прибутковості валютних ОВДП. У зв’язку з цим можливості оферти дозволяють домогтися зниження ставки розміщення», — пояснює директор департаменту фінансових ринків Ерсте Банку Р. Бондар.

На думку президента Українського аналітичного центру О. Охріменка, інвестори наразі не ризикують купувати валютні ОВДП строком на 3 ? 5 років, однак розміщення півторарічних паперів не дуже вигідне Мінфіну. «Поява офертних облігацій здатна вирішити цю проблему, — упевнений він. — Безумовно, ці папери викличуть інтерес інвесторів».

 

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»