• Посилання скопійовано

Українці втратили довіру до євро. Чи чекає схожа доля долар?

Deutsche Welle, відома німецька радіостанція, зовсім недавно оприлюднила результати досліджень, проведених в Росії на її ж замовлення Інститутом вивчення ринку і громадської думки, скорочено IFAK

Якщо вірити результатам цього опитування, у росіян найбільшою довірою серед грошових одиниць користується рубль. Рівень довіри до євро значно впав, при незначному зростанні популярності долара. Відповіді на запитання про валюту відображають схожі настрої серед громадян Російської Федерації: більшість зберігає свої заощадження в рублях (більше 60% опитаних), і лише 12 і 5 відсотків довіряють долару і євро відповідно. Українські економісти схильні вважати, що такі ж тенденції мають місце і серед українських громадян. Ясну картину, здатну підтвердити даний факт, може дати спостереження за валютним співвідношенням депозитних внесків. У цьому році, із суми депозитів, еквівалентної 26 мільярдам гривень, 19 мільярдів склали внески саме у національній валюті. Це свідчить про високу довіру до гривні серед українців.

У суспільстві сьогодні має місце таке явище, що іменується "ренесансом долара". Найбільшу частку внесків у валюті становлять доларові депозити. Як не дивно, в цьому абсолютно немає нічого дивного. Довіряють американській валюті ті інвестори, які намагаються сховатися від фінансових негараздів в європейських країнах. Але як довго подібна тенденція буде мати місце?

"Євро зараз майже ні в кого не викликає довіру, - підсумовує Наталія Семенченко, доктор економічних наук, і закликає згадати, як ще зовсім недавно, коли борг Сполучених штатів досяг критичної позначки, і країна опинилася в реальній небезпеці дефолту, всі почали говорити про значне зниження курсу долара відносно багатьох провідних валют світу. Стали чутні заклики переводити депозитні гроші в більш "тверду" валюту - євро. На тлі сьогоднішньої кризи в Європі колишня ситуація дещо підзабулася, проте реально проблема величезного держборгу США не зникла. Сьогодні він продовжує зростати, складаючи вже суму 15 трильйонів доларів.

Як повідомляє інформаційне агентство "Вільна преса", США продовжують нарощувати свій борг, позичаючи кошти в немислимих кількостях. У цьому році дефіцит бюджету становив суму, що мало не перевищує трильйон доларів. Шановані американські аналітики, зокрема блогер Кріс Дуейн, вважають, що колапс американської фінансової системи лише питання часу. Факти, що підтверджують їх думку, такі. У 2012 році виникне необхідність продовжити держборг на 8 трильйонів доларів, причому, ця сума не включає приватні борги, борги корпорацій і борги штатів. Ясна річ, що в усьому світі просто не знайдеться готівки, щоб купити цей борг. Гірше - абсолютно нікому це зробити.

Поки що американців рятує фінансова нестабільність по той бік океану. Стало відомо, що недавно державному казначейству вдалося знову позичити 21 мільярд доларів, випустивши облігації і продавши їх страховим компаніям і пенсійним фондам. Проте, в будь-який момент можливе виникнення події, яка похитне довіру до американської валюти, і обрушить її курс, чим викличе повальну втечу інвесторів з долара. Поштовхом до такого розвитку подій може стати незадовільний звіт статистики з приводу безробіття, або негативна інформація, яка надходить з ринків. Високу ймовірність такого розвитку подій підтверджують і банкіри Morgan Stanley. На їхню думку, погіршення економічної ситуації в країні може викликати припинення терміну дії податкових поблажок, введених адміністрацією попереднього президента. Спроба "тугіше затягнути пояси" для Америки може обійтися п'ятивідсотковим зниженням ВВП, що також серйозно вдарить по довірі до долара і спровокує обвал його курсу. Відмова від політики економії та продовження друку трильйонів доларів шляхом нарощування боргів, відстрочить обвал економіки, але згодом зробить його більш фатальним.

Як діяти українцям зі своїми внесками, враховуючи всі ці обставини? На думку експертів, краще зберігати свої кошти в національній валюті - гривні. Спостереження за тими, хто, дотримуючись тенденцій і уважно стежачи за новинами, неодноразово перекладав свої заощадження з валюти в валюту, показало, що вони втратили відчутний відсоток своїх внесків. Ті ж, хто зберігав гроші в національній валюті, зуміли непогано заробити, причому навіть з урахуванням зростаючої інфляції. Є всі надійні підстави вважати, що надалі ми будемо спостерігати таку ж картину. Також, за словами аналітиків, а саме незалежного фінансового експерта Дмитра Ковальова, не варто очікувати великих змін, яких чекають від виборів. Всім відомо, що після президентських виборів 2010 року відбулося лише зміцнення курсу гривні. Її курс відносно американського долара знизився - з 8,11-8,15 в січні до 7,90 у квітні. Це ясно засвідчило про те, що НБУ вміє контролювати будь-яку ситуацію, і непередбачених змін очікувати не доводиться.

На підставі: Gazeta.ua

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»