• Посилання скопійовано

НБУ потішив новими змінами у Положенні про валютний контроль

З метою вдосконалення нормативно-правових актів НБУ вніс зміни до Положення про валютний контроль

Нацбанк постановою від 07.06.2012 р. №224 змінив порядок здійснення розрахунків між резидентами та нерезидентами. У разі якщо банк-резидент займається фінансовими операціями без виданої на те ліцензії від НБУ, то на банк-резидент накладається штраф у розмірі тієї суми, на яку він здійснював ці операції, за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на день здійснення таких операцій (те саме стосується й операцій з банківськими металами).

Банк-резидент зобов'язаний мати ліцензію від НБУ на здійснення розрахунків в інвалюті за фінансовими операціями через свої рахунки. Неприпустимими є розрахунків в іноземній валюті між резидентами та нерезидентами, відкриття у банках-резидентах рахунків з подальшим здійсненням фінансових операцій за ними без ліцензії.

У разі накладення штрафу на банк-резидент позовна заява про стягнення суми штрафу надсилається до суду за місцем перебування порушника протягом терміну, встановленого законодавством (раніше -- протягом 30 календарних днів після закінчення терміну для добровільної сплати штрафу).

Також встановлено нове визначення викривлення звітності про валютні операції при складанні форм звітності банками, іншими фінансовими установами та національним оператором поштового зв'язку.

Постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»