• Посилання скопійовано

Порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій змінився

Постанова НБУ від 21.08.2012 р. №349 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Нацбанк постановою від 21.08.2012 р. №349 вніс зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, якими, зокрема, передбачено, що:

відбиток штампа каси банка (фінансової установи), пункту обміну валюти, яким засвідчуються копії документів, що посвідчують особу та підтверджують її резидентність, обов'язково повинен містити реквізит "дата" та проставлятися таким чином, щоб його частина розміщувалась на фотографії;

банк (фінансова установа) має право через програмно-технічні комплекси самообслуговування здійснювати операції з купівлі у фізосіб готівкової іноземної валюти за готівкові гривні. Під час здійснення операції через ПТКС видається квитанція ПТКС;

бланк квитанції за формою №377-A не є бланком суворої звітності;

зворотний обмін готівкових гривень на готівкову іноземну валюту здійснюють як каси банку (фінансової установи), так і будь-який пункт обміну валюти лише на ту іноземну валюту, що зазначена в довідці-certificate за формою №377, у разі надання першого примірника довідки-certificate за формою №377.

Крім цього, у новій редакції викладено форми №377-К та №377-A (квитанції про здійснення валютно-обмінних операцій), які потрібно застосовувати з 3 жовтня 2012 р.

Постанова зареєстрована в Міністерстві юстиції 28 серпня 2012 р. за №1441/21753.

Національний банк визначив дату набрання чинності постанови - 2 вересня 2012 року, що, на нашу думку, суперечить діючому Указу Президента України від 03.10.1993 №493/92, згідно з яким постанова повинна набирати чинності через 10 днів після державної реєстрації, тобто 8 вересня 2012 р.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»