• Посилання скопійовано

Що буде в Україні з доларом під час хвороби сезонного зростання?

За останні дні долар зріс у ціні в обмінних пунктах України на пару копійок — до 8,13 ? 8,15 грн. Курс купівлі — 8,10 ? 8,12 грн/$ (два тижні тому у середньому був по 8,08 грн). Експерти пояснюють це сезонним попитом на валюту у населення та банків

ВАЛЮТНИЙ СЕЗОН.
З початком осені зростає ділова активність, що і спричинює підвищення попиту на долар. «Бізнес активніше купує валюту, ймовірно, дехто почав робити це заздалегідь», — каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. Ще однією причиною, на його думку, є девальваційні очікування населення у зв’язку з наближенням виборів. «Але це не найважливіший фактор, він становить приблизно 30%. Більш істотно на курсі позначається очікування кризи в єврозоні. У комерційних банків тепер з’явилося більше вільних грошей. Через кризові очікування вони витрачають їх на придбання валюти. Якби таких очікувань не було, вони б витрачали їх з іншою метою, наприклад, збільшення кредитування», — пояснює Івченко. Втім, курс зростання є настільки невеликим, що хвилюватися не варто, уточнює він.
Попит на долар зріс спочатку на міжбанку, а потім і в обмінних пунктах, пояснив заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Ігор Львов: «Про стійкі тенденції говорити рано. Звичайно, є сезонний попит та політичні очікування. Але я давно на цьому ринку, і мені здається, нині ми маємо справу зі спекулятивною операцією — хтось на цьому просто заробляє». Він уточнив, що проблем з наявністю доларів у банків немає, і обмежень на купівлю валюти не планується.
ПРОГНОЗИ.
Стрибків курсу теж очікувати не варто. «У вересні очікуємо, що на готівковому ринку долар продаватиметься по 8,15 грн. До кінця року, можливо, плавно зросте до 8,25 грн», — прогнозує Івченко.
«Коливання є незначними: зростання на 8 копійок — це лише 1%. Таке коливання в курсі євро/долар буває за день. Просто люди звикли, що курс тримали стабільним чимало років. І тепер, якщо він змінюється на кілька копійок, це розцінюється населенням як серйозний негативний сигнал», — пояснює аналітик МЦПД Олександр Жолудь. В уряді також налаштовані позитивно. Наше джерело у Кабміні зазначило, що до бюджету-2013 закладатимуть курс 8,13 ? 8,14 грн/$. «До кінця року гривні нічого не загрожує», — запевняє перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський. А подальша ситуація, мовляв, залежить від того, як розвиватиметься ситуація на зовнішніх ринках. «Щоб мінімізувати зовнішній фактор, уряд сьогодні готує низку заходів, щоб підтримати внутрішній ринок: інфраструктурні проекти і масштабна модернізація ЖКГ», — розповів він.
Експерти радять не зберігати євро. Курс євро також підвищився на кілька копійок. Зараз він коштує 10,18 ? 10,2 грн. Втім, банкіри не очікують на його подальше збільшення. «Стрибків не буде. Ринок уже «заклався» у рецесію, у невихід Греції з єврозони, тож здивувати чимось поганим вже неможливо. Хіба що розпадом зони євро — тоді воно покотиться вниз», — каже заступник голови банку «Фінанси та кредит» Ігор Львов. Останнього всіма силами нині намагаються не допустити Європейський Центробанк і сама Греція. В Афінах, нагадаємо, при владі тепер політики, які є затятими прихильниками єврозони. І тому вони шукають додаткові ресурси для скорочення дефіциту бюджету. Але наразі експерти радять не зберігати свої заощадження в євро. «Загалом наразі ситуація не поліпшується. Економіка в Італії, Іспанії, Греції не зростає. Тож ліпше тримати свої заощадження в доларі. Західні інвестори наразі воліють робити саме так: йдуть із зони ризику і вкладаються у долар та американські облігації. У США дефолту не буде», — пояснює експерт зі світових ринків компанії Eavex Capital Костянтин Литвин.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»