• Посилання скопійовано

В Україні легалізували електронні гроші

Випуск електронних грошей та організацію функціонування електронних систем платежів покладено на Нацбанк

Верховна Рада підтримала проект закону "щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків".

За цей законопроект віддали свої голоси 260 депутатів з 321 обранця, присутніх в сесійній залі, йдеться у повідомленні на сайті парламенту.

Цим законом передбачено забезпечення належного регулювання випуску та використання електронних грошей. У ньому наголошується, що емітентами електронних грошей можуть бути лише банки, контроль за діяльністю яких буде здійснювати Національний банк України. Передбачено визначити відповідальність за неправомірне використання електронних грошей.

Крім того, законом передбачено запровадити ведення Національним банком реєстру платіжних систем та систем розрахунків в Україні, їх членів/учасників і операторів послуг платіжної інфраструктури та надавати право здійснювати діяльність в Україні тільки після їх реєстрації в порядку, встановленому Національним банком.

Документ містить низку термінів, яких раніше не було в законодавстві України.

Наприклад, "електронні гроші" визначаються як "одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, а не особою, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, яке виконується в готівковій або безготівковій формі".

Законом також встановлено штраф у розмірі 8,5 тис гривень за "обмеження або відмову в реалізації права споживача оплачувати покупки в торговельних точках за допомогою електронних платіжних засобів".

Відповідно до норм закону, контроль за здійсненням готівкових розрахунків з використанням електронних платіжних засобів буде покладено на Державну податкову службу.

Нагадаємо, що Верховна рада схвалила в першому читанні законопроект щодо розвитку безготівкових розрахунків та регулювання платіжного ринку України 4 липня 2012 року.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»