• Посилання скопійовано

Обов’язковий продаж валютних надходжень: нові правила від НБУ

Постановою №163 покладено обов’язок здійснювати продаж на міжбанківському ринку надходжень в інвалюті із-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, та фізичних осіб-підприємців

Обов’язковий продаж валютних надходжень: нові правила від НБУ

14.05.2013 року Правлінням НБУ було затверджено дві постанови - «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті» №163 та «Про встановлення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті» №164, які діятимуть до 19 листопада 2013 року. Цими актами НБУ зобов’язував уповноважені банки здійснювати продаж половини валютної виручки резидентів відпродажу за зовнішньоекономічними договорами та надходжень в іноземній валюті на користь банків за їх власними операціями.

Радикальність заходів НБУ виявилась в наступному: в чинній редакції постановою №163 покладено обов’язок здійснювати продаж на міжбанківському ринку надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, та фізичних осіб-підприємців. 

Стосовно ж обов’язкового продажу надходжень від власних операцій банків, то вони стосуються лише тих, що отримані ними за зовнішньоекономічними договорами.

Незмінною залишилась позиція НБУ стосовно обов’язкового продажу коштів – надходжень на користь самого банку за договорами про участь у МПС. Такі надходження, звісно, розглядаються як надходження за зовнішньоекономічними догодами, хоча, як уже зазначалось, такі умови про обов’язкову конвертацію банкам є конче невигідними.

В той же час, надходження на користь постійних представництв юридичних осіб-нерезидентів, що здійснюють підприємницьку діяльність на території України, все ж потрапили в коло дії постанови №163.

Детальніше читайте тут >>>

Джерело: ЮК Jurimex

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»