• Посилання скопійовано

Внесено зміни до положення про порядок та умови торгівлі інвалютою

Нацбанк затвердив зміни до деяких нормативно-правових актів Національного банку України

Внесено зміни до положення про порядок та умови торгівлі інвалютою

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою. Змінами, зокрема, визначено, що клієнт у заяві про купівлю інвалюти зазначає про те, що він доручає уповноваженому банку перерахувати з власного поточного рахунку в гривнях суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі, установленому законодавством України, від суми в гривнях, витраченої на купівлю інвалюти, без урахування комісійної винагороди за цією операцією.

Банк зобов'язаний нараховувати, утримувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування одночасно з виконанням заяв про купівлю інвалюти від імені та за рахунок клієнтів цього банку та за власними операціями банку і перераховувати цей збір до Державного бюджету України в установленому законодавством України порядку.

Крім цього, внесено зміни до Правил функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку та перерахування (зарахування) коштів за окремими операціями з іноземною валютою і банківськими металами, відповідно до яких Нацбанк має право обмежити роботу уповноваженого банку в Системі підтвердження угод у разі виявлення в його діяльності операцій, що призводять до дестабілізації міжбанківського валютного ринку України, у тому числі:

- здійснення уповноваженим банком операцій з торгівлі інвалютою, які дають змогу маніпулювати обсягом торгівлі або курсом інвалюти та спричиняють суттєве його відхилення від рівня, що мав би сформуватися без такої діяльності;

- неодноразового невиконання уповноваженим банком зобов'язань за угодами з купівлі-продажу інвалюти, укладеними протягом дня, якщо укладення зазначених угод спричинило суттєве відхилення курсу інвалюти від рівня, що мав би сформуватися без таких угод.

Рішення щодо обмеження роботи банків у Системі підтвердження угод приймає Комісія Нацбанку з питань нагляду та регулювання діяльності банків (Постанова НБУ від 30.04.2014 р. №248).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»