• Посилання скопійовано

Рада заборонила конфіскувати житло боржників за валютними кредитами

Внесено зміни в Закон "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" щодо посилення захисту прав позичальників

Рада заборонила конфіскувати житло боржників за валютними кредитами

28 грудня народні депутати підтримали проект закону № 1610 "Про внесення змін в закон України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" щодо посилення захисту прав позичальників". За відповідне рішення проголосували 290 нардепів.

Закон забороняє вилучати в безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса житлове нерухоме майно, яке відповідає критеріям, визначеним у цьому законі.

Також закон забороняє примусове виселення мешканців такого житлового майна в будь-якому порядку.

Крім того, документ забороняє стягнення у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса інше майно (майнові права), яке у відповідності з законодавством або кредитним договором підлягає стягненню з позичальника, зазначеного в цьому законі, при недостатності коштів, отриманих стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки).

Як заявив під час представлення цього законопроекту в сесійній залі парламенту, глава комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, нардеп Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка, нова редакція закону про мораторій на відчуження майна за не погашення валютних кредитів виключить можливість через нотаріусів відчужувати майно.

"Мова йде про захист наших громадян, мораторію на відчуження майна за не погашення валютних кредитів. Як відомо, через девальвацію національної валюти, ще в червні парламент прийняв відповідний закон, але в законі знайшли "дірки", почали через нотаріусів відчужувати майно за погашення валютних кредитів. Тому нами були підготовлені поправки до закону, щоб захистити наших людей... Ми ще раз наголошуємо на тому, що мораторій діє до прийняття рішення про реструктуризацію валютних кредитів. Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності вчора зібрався на засідання, ми одноголосно прийняли рішення рекомендувати парламенту прийняти такий закон у другому читанні і в цілому", - Риболовля.

Новини по темі:

 - Закон про мораторій на стягнення майна валютних позичальників прийняли за основу.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»