• Посилання скопійовано

Верховна Рада прийняла Закон про валюту!

Як передбачається, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Тож у нас буде, як мінімум, півроку на те, щоб вивчити його і приготуватися працювати з валютою за новими правилами

Верховна Рада прийняла Закон про валюту!

Як повідомляє прес-служба НБУ, Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому Закон «Про валюту і валютні операції».  За схвалення Закону проголосували 228 народних депутати

Це рішення парламентарів дає Україні можливість здійснити довгоочікуваний перехід від застарілого, репресивного та до свободи проведення валютних операцій без обмежень і підтверджує її спроможність бути частиною Європи.

«Закон «Про валюту і валютні операції» створить комфортні, прозорі та безпечні умови для ведення бізнесу в Україні і відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу», - підкреслив Голова НБУ Яків Смолій.

Схвалений Закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно, і за наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом». Разом з тим, його прийняття дає Нацбанку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання. Найбільш болісні обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон та зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після набуття чинності Законом.

Водночас, зауважив Голова НБУ, Закон дозволить забезпечити цінову та фінансову стабільність і, відповідно, надійне бізнес середовище. Для цього схвалений Закон дає Нацбанку можливість вчасно та ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню незалежно від її природи, відповідно до кращих практик центральних банків світу.

Зокрема, у Законі передбачено, що за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, що загрожуватимуть фінансовій стабільності, Правління Нацбанку зможе приймати рішення про первинне запровадження заходів захисту. Ці обмеження будуть мати тимчасовий характер - до шести місяців.

Також Закон визначає, що для продовження строку дії валютних обмежень або запровадження нового, якщо з дня припинення дії аналогічного попереднього минуло менше ніж шість місяців, наявність ознак кризових явищ повинна буде підтверджувати Рада Нацбанку. Крім того, у Законі передбачено підзвітність та публічність Нацбанку під час запровадження заходів захисту, продовження строку їх дії і оцінки результативності їх запровадження.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»