• Посилання скопійовано

Переміщення валюти через кордон по-новому: як та коли?

Нацбанк оприлюднив розроблений проект своєї постанови щодо затвердження Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей. Розглянемо, які правила залишаються без змін, а які будуть новими

Переміщення валюти через кордон по-новому: як та коли?

Як відомо, нові правила роботи з інвалютою почнуть діяти з 7 лютого 2019 року. Але до цієї дати залишилося не так вже й багато часу. Тому Нацбанк почав займатися розробленням нормативних актів для практичної реалізації Закону №2473. Аналіз його норм від редакції можна передивитися ось тут, а з презентацією від Нацбанку можна ознайомитися тут.

Загальні правила транскордонного переміщення валютних цінностей встановлені ст. 8 Закону №2473. Саме для її практичної реалізації НБУ й розробив проект Положення, який ми аналізуємо в цій статті.

Нагадаємо, що зараз ще діє Інструкція про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, яка затверджена постановою НБУ від 27.05.2008 №148. Про неї ми свого часу також писали тут  та тут.

Тож, далі наведемо аналіз порівняння норм проекту положення та чинної Інструкції №148.

 

Загальні положення

Коли ми говоримо про переміщення валюти через кордон, насамперед, маємо на увазі її ввезення та вивезення, яке можуть здійснювати як фізичні, так і юридичні особи. Під валютою ми розуміємо не лише готівкову іноземну валюту, а й гривні, монети і банківські метали. 

У розділі І проекту Положення щодо загальних положень вже не буде міститися визначення, що вважається банківськими металами. Пов’язано це з тим, що за ч. 2 ст. 1 Закону №2473 їх визначення вживається у значенні Закону «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними».

Тож, банківські метали у розумінні нового положення - це золото,  срібло,  платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів у зливках і порошках,  що мають  сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів. 

Визначення готівкової валюти не зміниться. Це - готівкова валюта України і готівкова іноземна валюта у вигляді банкнот і монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної держави, банкноти та монети, вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Також не зміняться правила перерахунку готівкової валюти та банківських металів в євро. Як і зараз, він здійснюватиметься за офіційним курсом гривні до євро, установленим НБУ, або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют та банківських металів, установленим НБУ, на день перетинання митного кордону України або на день пересилання готівкової валюти, банківських металів.

Знаючи все це, можна починати аналіз правил переміщення валюти через кордон.

Наразі в Інструкції окремо прописано, що митна декларація є  підставою  для  вивезення  (ввезення) зазначеної у ній готівки і банківських металів, здійснення операцій за дорученням резидента або нерезидента  протягом  одного року з часу оформлення декларації. 

Цієї норми у Положенні вже не буде. Проте в ньому вказується, що здійснення декларування переміщення валютних цінностей буде здійснюватися у порядку, визначеному КМУ.  

Можливо, при цьому застосовуватиметься Положення про митне оформлення, яке було затверджене постановою від 21.05.2012 р. №450. Однак, враховуючи те, що валютні правила змінилися і дуже, скоріш за все, КМУ або відредагує цей документ, або створить новий. 

 

Переміщення валюти фізособами

У Положенні правила переміщення валюти фізособами містяться в окремому розділі ІІ.  Як і до цього, фізична особа матиме право ввозити та вивозити валюту чи банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

У разі вивезення чи ввезення валюти в сумі 10000 євро та більше задекларувати її потрібно буде в повному обсязі.

Зверніть увагу: у положенні вже немає вимоги щодо надання митникам  документів, які підтверджують зняття ними готівки з власних  рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою! 

Це ще раз доводить, що правила звітування щодо валютних цінностей Уряд має переглянути та затвердити оновлену редакцію Положення №450.

 

Переміщення валюти юрособами

Правила переміщення валюти та банківських металів будуть встановлені розділом ІІІ Положення. 

Як і до цього, юрособа зможе переміщувати валюту без обмеження суми на умовах письмового декларування відповідному митному органу в повному обсязі. 

Зверніть увагу: для такого переміщення вводиться додаткова умова – ввезення/ вивезення має бути обумовлено господарською діяльністю! А ось як підтвердити таку «обумовленість», у Положенні не зазначено. Тож, в цій частині доведеться чекати роз’яснень від митників.  

Проте для ввезення та вивезення банківських металів підстави в новому Положенні прописані досить чітко. А саме підставою для ввезення юридичною особою в Україну:

  • банківських металів - є договір з контрагентом або документ, що його замінює;
  • банківських металів, афінаж яких здійснено з дорогоцінних металів, що вивезені за межі митної території України, - є договір з контрагентом або документ, що його замінює та договір на поставку банківських металів Національному банку.

Звертаємо увагу: у Положенні вже не міститься правил декларування уповноваженими представниками юрособи, яким належать (орендовані, зафрахтовані  або  ті,  що  формуються  в Україні/за межами України)  транспортні  засоби. Але загальне правило щодо окремого декларування валюти уповноваженим представником його коштів та суми валюти, що ввозиться чи вивозиться за дорученням юрособи, залишилося.

Крім цього, НБУ прописує у положенні порядок здійснення транскордонного переміщення готівкової валюти та банківських металів банками. Таке переміщення проводиться на підставі банківської ліцензії та відповідних договорів з контрагентами.

І ще у положенні зазначені правила вивезення банківських металів, виготовлених українськими виробниками. Переміщення таких металів можливо тільки у разі наявності письмової відмови НБУ від купівлі банківських металів (виготовлених українськими виробниками), що вивозяться!

 

Пересилання готівкової валюти

Щоб уникнути ризиків самостійного переміщення валюти через кордон, можна скористатися поштою. Але і для них НБУ встановлює спеціальні правила – вони існуватимуть і  в наступному році. 

Наразі за п. 1 розд. 3 Інструкції №148 дозволяється  пересилати  в  Україну та  за межі України готівку в міжнародних поштових відправленнях і в міжнародних експрес-відправленнях з оголошеною цінністю:

  • фізичним особам у сумі, що не перевищує в еквіваленті 300 євро;
  • уповноваженим  банкам. 

За Положенням сума пересилання вже не обмежена!

Однак пересилання в Україну/з України готівкової валюти та банківських металів в міжнародних поштових відправленнях буде здійснюватися виключно з оголошеною їх вартістю.

При цьому п. 13 Положення вводить додаткові правила пересилання. За ним пересилання в Україну/з України готівкової валюти та банківських металів в міжнародних поштових відправленнях здійснюється на умовах та у порядку, встановленому розділами II та III цього Положення.  Тобто так само, як і при ввезенні/вивезенні валюти через митний кордон, про які ми говорили вище.

 

Відповідальність та звітування

Порушення вимог положення, як передбачається, тягне за собою відповідальність згідно із законодавством України.

Види відповідальності встановлено ст. 14 Закону №2473. Зокрема, до :

  • банків - заходи впливу згідно з Законом "Про банки і банківську діяльність";
  • юридичних осіб (крім уповноважених установ) – штрафні санкції;
  • фізичних осіб, посадових осіб уповноважених установ, посадових осіб юридичних осіб - адмінштрафи.

Однак НБУ ще не оприлюднював проект постанови щодо застосування цих штрафів. Тому наразі невідомо, якими вони будуть та хто їх буде накладати.

До того ж, за п. 14 Положення, банки будуть зобов'язані звітувати перед НБУ про фактичне ввезення та вивезення готівкової валюти та банківських металів за формою і в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом НБУ з питань подання статистичної звітності. Але наразі ще не має розробленого відповідного проекту такого звіту.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»