• Посилання скопійовано

Ринок прийому платежів від населення «перекроять»

НБУ розмістив на своєму сайті проект Постанови «Про врегулювання питань щодо прийому коштів для подальшого їх переказу»

Текст цього проекту постанови дуже лаконічний і зрозумілий. Після його схвалення приймати кошти від населення за допомогою платіжних терміналів самообслуговування (так званих «пилососів») або безпосередньо готівкою в точках прийому платежів матимуть право або банки, або їх агенти. А також небанківські фінансові установи, які мають ліцензію на право здійснювати грошові перекази.

З банками все зрозуміло. Вони і зараз мають право приймати платежі або безпосередньо через свої відділення, або за допомогою платіжних терміналів. Деякі банки останнім часом дуже активно стали використовувати платіжні термінали для прийому готівки. При цьому клієнт за допомогою такого платіжного терміналу може оплатити різноманітні послуги, а за необхідності навіть купити товари в Інтернет-магазинах. При цьому такий платіжний термінал приймає до оплати або готівкові гроші або платіжні картки. Не дивно, що деякі ці термінали вже називають «віртуальне відділення банку».

Але крім банків зараз дуже багато платіжних терміналів самообслуговування («пилососів»), які теж дозволяють здійснювати плату за різні послуги та купувати товари в Інтернеті, але ці термінали як правило приймають тільки готівку. На даний момент існує кілька великих мереж цих платіжних терміналів, де власниками є компанії небанківського характеру. Раніше чинне законодавство дозволяло їм працювати таким чином: фактично, платіжні термінали виконували функції механізму з прийому грошей, а далі готівкові кошти інкасували, і вже в безготівковій формі здійснювалася оплата за послуги і товари, згідно з зазначеними реквізитами клієнтів.

Згідно з проектом постанови НБУ, тепер же вони будуть зобов’язані зареєструватися як комерційні агенти (комерційні посередники) банку. Для цього НБУ раніше ухвалив постанову №386 від 20.092012, де регламентовано порядок реєстрації комерційних агентів банків в НБУ. Безпосередньо реєстр буде вести НБУ. При цьому регулятор буде включати в реєстр агентів згідно з поданими документами, і після перевірки легітимності цих документів, а також контролювати їх діяльність. У разі порушення правил здійснення прийому платежів від населення, НБУ залишає за собою право виключати агентів з реєстру і тим самим позбавляти їх можливості приймати платежі від населення.

Враховуючи, що на поточний момент велика кількість небанківських структур займається прийомом платежів від населення, НБУ дає час до 1 березня 2013 року, щоб усі компанії, які хочуть і далі займатися цим видом бізнесу, пройшли процедуру реєстрації. Фактично після 1 березня 2013 р. всі компанії, які не будуть зареєстровані як агенти одного з банків, будуть змушені згорнути свою діяльність і поступатися місцем іншим мережам платіжних терміналів.

Логіка цих дій НБУ дуже проста. Він хоче взяти під контроль ринок прийому грошових переказів від населення. Щоб можна було відстежити процес надходження грошей, напрям переказу цих грошей, а також у разі необхідності проконтролювати законність руху грошей в Інтернеті. Це, перш за все, стосується зарахування коштів за допомогою «пилососів» на різні сайти, які працюють поза юридичним полем України і надають сумнівні послуги, які вони називають «електронні платежі» або «електронні гроші». Тепер такі сайти-«псевдоплатіжні системи» будуть недоступні для переказу грошей за допомогою платіжних терміналів.

Глобалізація – це не тільки Інтернет, це ще й розширення контролю за всім, що відбувається або відбуватиметься в Інтернеті.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»