• Посилання скопійовано

Звичайним українцям розрахунки готівкою обходяться дорожче, ніж "пластиком"

Дорожнеча безготівкових розрахунків, у порівнянні з оплатою готівкою, - уявна, оскільки на весь процес руху грошей в першому випадку витрачається менше коштів, ніж у другому. Притому, що звичайним громадянам може здаватися, що це не так.

Звичайним українцям розрахунки готівкою обходяться дорожче, ніж "пластиком"

Про це йшла мова під час засідання фінансового прес-клубу на тему "Бій з тінню, або Навіщо обмежувати готівкові розрахунки", який 2 серпня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

"Ми все одно будемо йти шляхом безготівкових грошей, як інструментарій все одно будемо використовувати картки, Інтернет-банкінг, банкомати, термінали - від цього нікуди не підемо, потрібно дотримуватися мети рухатися ближче до цивілізації", - сказав Хливнюк, коментуючи законопроект Нацбанку про платіжні системи.

За його словами, дорожнеча електронних транзакцій - удавана. "Наприклад, якщо наш банк отримує від іншого банку пачку купюр, то, за законами, все одно наш касир її розкриває, перераховує, заклеює, ставить свій штамп і підпис", - говорить він.

За словами банкіра, тільки тому, що звичайні люди не бачать "підводну" частину айсберга під назвою "обробка готівки", їм здається, що готівкові обороти досить дешеві, порівняно з безготівковим рухом коштів (він також вимагає витрат, але набагато менших).

Його підтримує і представник банківського регулятора - директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Національного банку України (НБУ) Наталія Синявська. За її словами, готівкові розрахунки - вельми дорога і витратна сфера. "Для того, щоб обробити готівку - гривні, які знаходяться на руках, крім друку, підготовки для них захисту, їх ще потрібно проінкасувати, довезти до місця, де їх перерахують, зарахують на рахунок. Це все коштує дуже дорого... Тому використання безготівкових розрахунків і зручніше, і вигідніше для країни. Крім того, гроші, які лежать на рахунку в банківській системі, працюють на загальну економіку нашої держави".

"Для споживачів, вважаю, картка краще, ніж готівка. Навіть з точки зору фактора безпеки: людина зняла гроші, відійшла від банкомата, і її пограбували...", - наводить приклад голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін. Йому вторить голова "Правекс-Банку" Сергій Наумов: "Як це ускладнить життя людей? Та ніяк! Якщо ви отримуєте білу зарплату, платите податки, не берете хабарів, для вас немає ніяких проблем. Природно, за щось потрібно буде платити. Але розцінювати це потрібно як страховку за те, що ви не возите великі суми, щоб оплатити купівлю машини або квартири, адже це досить небезпечно".

"Якщо говорити про споживача - то він, на відміну від розрахунків готівкою, нічого не платить. А після нових нормативів з нової постанови [Нацбанку] про касову роботу, нові броньовики та інше - ця робота [для банків] взагалі перетворюється на "золоту". Ми будемо намагатися максимально позбавлятися від готівкових грошей", - додає керівник "Укрсоцбанку".

Як зазначив голова Комітету Національної асоціації банків України (НАБУ) з питань банківської інфраструктури і платіжних систем Юрій Єременко, готівкова форма розрахунків - "найдорожча".

"Фахівці точно знають, що розрахунки готівкою - найдорожча форма розрахунків для країни, для банків і , зрештою, для споживачів. Для забезпечення функціонування готівкових розрахунків країна повинна надрукувати гроші, забезпечити їх зберігання, захист тощо. Сьогодні банки проводять значну роботу із переміщення цих грошей, збереження їх в обігу, вилучення старих купюр, інкасації, охорони, зберігання. Не кажучи вже про велику кількість людей, які задіяні в цій роботі. У підсумку всі витрати покладаються на споживача. І перехід до безготівкової форми розрахунків - це не примус силовими методами, а нормальний цивілізований еволюційний шлях", - говорить фахівець.

"За зняття готівки споживач може платити комісію, а безготівкові розрахунки з використанням платіжних карток здійснюються без сплати комісійних. Крім того, банки вводять бонусні системи, системи лояльності для своїх клієнтів, що при використанні платіжної картки дозволяє отримувати додаткові послуги або пільги, розширюючи таким чином сферу застосування карток", - додає представниця НБУ.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/Власні фінанси

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Власні фінанси»