• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про оплату праці в зоні АТО

Міністерство соціальної політики роз’яснило особливості оплати праці працівників, які перебувають у відрядженні в зоні антитерористичної операції

Мінсоцполітики про оплату праці в зоні АТО

Мінсоцполітики у листі від 17.08.2015 № 12443/0/14-15/13 роз’яснило, що працівникам бюджетних установ, закладів та організацій, які беруть участь у забезпеченні проведення АТО безпосередньо в районах її проведення, зарплата за фактичний час перебування в таких районах підвищується на 50 % (за наявності підтвердних документів).

Працівники (невійськовослужбовці), які прибувають до районів АТО для виконання своїх функцій із забезпечення її проведення, вважаються такими, що знаходяться у службовому відрядженні.

Як відомо, працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Слід зазначити, що Кабмін постановою №522 рекомендував керівникам госпсуб'єктів (небюджетної сфери) передбачати в колективних договорах норму щодо виплати їх працівникам підвищеного розміру зарплати за участь у забезпеченні проведення АТО безпосередньо в районах її проведення.

Нарахування працівнику підвищеної заробітної плати здійснюється після його повернення з відрядження із зони АТО з підтвердними документами про фактичний час перебування в цій зоні.

Підтвердженням про фактичний час перебування працівника в районі проведення АТО, на  думку Мінсоцполітики, має бути відмітка в посвідченні про відрядження про прибуття (вибуття) працівника в пункт (із пункту) призначення, підписана (завірена) відповідальною особою. Проте це може бути і інший підтвердний документ (список, довідка), форма якої затверджується відповідним уповноваженим органом.

Сума підвищення зарплати є додатковою зарплатою і включається при обчисленні відпускних та максимального розміру місячної заробітної плати керівних працівників органів державної влади.

 При обчисленні годинної, денної ставки для оплати роботи у святковий, неробочий день зазначене підвищення заробітної плати не включається.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»