• Посилання скопійовано

Правила заповнення листка непрацездатності у разі декретної відпустки

Фонд з ТВП нагадав порядок заповнення листка непрацездатності у разі надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

Правила заповнення листка непрацездатності у разі декретної відпустки

Фонд з ТВП нагадує, що згідно зі ст. 17 Закону «Про відпустки» на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

Фінансування такої допомоги здійснюється за рахунок коштів Фонду з ТВП. Вона виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить:

  • 70 календарних днів до пологів;
  • 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. 

Порядок заповнення листка непрацездатності при наданні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами регламентований Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності. Зокрема, зазначається:

- у графі «Діагноз первинний» - термін вагітності на час звернення,

- у графі «Діагноз заключний» – орієнтовний термін пологів,

- у графі «Звільнення від роботи» - одним рядком записується сумарна тривалість відпустки з відміткою дати відкриття листка непрацездатності,

- у графі «Стати до роботи» – дата закінчення відпустки.

Таким чином, дата, що зазначена у графі «Стати до роботи», як закінчення відпустки, не є датою виходу на роботу. Це дата закінчення терміну у 126 календарних днів. Тобто працівниця повинна приступити до роботи лише наступного дня.

За результатами домовленостей між фахівцями з питань експертизи тимчасової непрацездатності органів охорони здоров’я держадміністрацій та закладів охорони здоров’я відповідних областей, лікарями у листках непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами по-різному заповнюється графа «Стати до роботи». Зазначається останній день відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або день, коли застрахована особа повинна стати до роботи.

При цьому, в окремих регіонах, з метою запобігання непорозумінь між застрахованою особою та страхувальником під час оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і призначення допомоги за нею, лікарями у графі «Примітки» бланку листка непрацездатності зазначається дата, коли жінка повинна вийти на роботу. 

Законодавчо закріплена тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у листку непрацездатності записується сумарно одним рядком. Тому під час призначення застрахованій особі допомоги комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, керується статтею 25 Закону №1105 та приймає рішення про виплату матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

***

Читайте також:

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами - алгоритм для бухгалтера: аналітика від Дт-Кт;

Розраховуємо середню зарплату для оплати "декретних" та лікарняних, якщо були поважні причини;

- Обчислення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами: від мінімуму до максимуму.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»