• Посилання скопійовано

Робота у нічний час: табельний облік та оплата

Держпраці у Волинській області надала роз’яснення вимог законодавства щодо підвищеного розміру оплати праці працівникам, які виконують роботу у нічний час

Робота у нічний час: табельний облік та оплата

Під час проведення планових та позапланових перевірок державні інспектори з праці наголошують суб’єктам господарювання про необхідність додержання вимог нормативно-правових актів, де передбачено нарахування підвищеного розміру оплати праці за роботу у нічний час.

Зокрема, нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

 

Табельний облік робочого часу

Ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах, в установах і організаціях регламентується наказом Держкомстату України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

У табелі обліку використання робочого часу робляться відмітки про:

  • фактично відпрацьований час,
  • відпрацьовані за місяць години (у тому числі надурочні, вечірні, нічні години роботи, а також години роботи у святкові та неробочі дні та ін).

 

Оплата за роботу у нічний час

За роботу у нічний час працівники отримують підвищену оплату.

Підвищена оплата за роботу у нічний час відноситься до державних норм з оплати праці, які є обов’язковими для застосування підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та фізичними особами, які використовують найману працю.

Відповідно до статті 108 КЗпП робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановленому генеральною галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20%  тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Також про роботу у нічний час Держпраці розповідала тут>>

Більше роз'яснень Держпраці дивіться тут >>>

Джерело: Держпраці у Волинській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»