• Посилання скопійовано

Нараховуємо правильно зарплату за дні відрядження

Робота відрядженого працівника оплачується відповідно до умов трудового або колдоговору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої зарплати

Нараховуємо правильно зарплату за дні відрядження

Держпраці у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з ч. 4 ст. 121 КЗпП робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Тобто, для оплати часу відрядження слід знати два показники. Перший – це денний заробіток  виходячи із оплати праці, встановленої трудовим (колективним) договором. Другий показник – це середньоденний заробіток, який обчислюють відповідно до Порядку №100.

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

Для визначення середньоденного заробітку заробітна плата обчислюється виходячи із виплат за 2 попередні місяці, які передують відрядженню. Виплати, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, перелічено у п. 3 розділу III Порядку №100, зокрема доплати та надбавки, виробничі премії, премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії, винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити співробітнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

  • середньоденну зарплату;
  • денну заробітну плату, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

Звертаємо увагу, що з цих величин необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження. При цьому оплачуються всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем роботи, з якого відряджено особу.

Під час проведення бесіди інспектором були надані вичерпні відповіді та роз’яснення стосовно трудового законодавства.

 

Від редакції: Чи враховувати доплату до мінімальної зарплати при розрахунку середнього заробітку

Свого часу фахівці Мінсоцполітики у листі від 25.05.2017 р. №1545/0/101-17/28, зауважували, якщо працівникові за час службового відрядження виплачується заробітна плата згідно із ст. 121 КЗпП, то нарахована заробітна плата працівника за місяць не може бути нижчою від розміру мінімальної заробітної плати.

При цьому доплата до розміру мінімальної заробітної плати є обов'язковою виплатою, яка здійснюється згідно із законодавством і відноситься до додаткової заробітної плати. Тож зазначена доплата враховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з Постановою №100.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»