• Посилання скопійовано

Робота у нічний час: консультує Держпраці

У разі, якщо підприємство працює цілодобово, виникає потреба залучення працівників до роботи вночі. Також робота у нічний час може мати періодичний характер та не залежати від режиму роботи підприємства

Робота у нічний час: консультує Держпраці

Держпраці у Дніпропетровській області розповідає, що ст. 54 КЗпП визначена тривалість роботи в нічний час. При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу, а саме – для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, – не більш як 36 годин на тиждень (п. 2 ч. 1 ст. 51 КЗпП). Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших), відповідно до ч. 3 ст. 51 КЗпП.

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.

Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку. Оплата роботи у нічний час передбачена ст. 108 КЗпП, відповідно до якої, робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Заробітна плата за роботу у нічний час нараховується працівникам на підставі табелів обліку робочого часу, у яких наявні відповідні відмітки про фактично відпрацьований час, у тому числі нічні години роботи.

Слід наголосити, що ст. 12 Закону України «Про оплату праці» визначені норми оплати праці і гарантії для працівників, які є мінімальними державними гарантіями. Зокрема, якщо роботодавець не виконує норми оплати праці працівників за роботу у нічний час відповідно до законодавства про працю України, то це свідчить про недотримання ним мінімальних державних гарантій. За таке порушення ст. 265 КЗпП встановлена відповідальність у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Слід також зазначити, що ст. 55 КЗпП забороняється залучення до роботи в нічний час:

  • вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, про що йдеться у ст. 176 КЗпП, згідно якої не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років;
  • осіб, молодших вісімнадцяти років, про що йдеться у ст. 192 КЗпП, згідно якої забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні;
  • інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Робота жінок в нічний час не допускається, за винятком випадків, передбачених ст. 175 КЗпП, а саме – за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід. Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України. Зазначені обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім'ї.

Робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ст. 172 КЗпП).

Підсумовуючи викладене, Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області, в черговий раз, наголошує на необхідності забезпечення неухильного дотримання законодавства про працю України, реалізації трудових прав працівників.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»