• Посилання скопійовано

Як отримати допомогу по частковому безробіттю? Проект порядку від КМУ

Оприлюднено проект Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину

Як отримати допомогу по частковому безробіттю? Проект порядку від КМУ

Як ми писали раніше, Закон №540 прописав норми, за якими передбачається виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю під час карантину. Урядовці рекомендують звертатися за цією допомогою через роботодавців до центрів зайнятості. Але чіткого порядку, як це зробити, досі не було. І ось нарешті з'явився проект такого порядку.

На сайті СПО профспілок оприлюднено проект постанови КМУ "Про затвердження розміру, порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (завантажити). Ним пропонується:

1. Встановити допомогу по частковому безробіттю на період карантину, що надається відповідно до статті 47-1 Закону „Про зайнятість населення” за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

2. Затвердити Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Переглянути його можна тут.

 

Хто і коли надаватиме допомогу?

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надаватиметься територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюватиметься роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини.

Суму допомоги по частковому безробіттю на період карантину надаватимуть роботодавцям на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

 

Хто матиме право на допомогу?

Право на допомогу будуть мати всі працівники, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).

 

Для яких видів (категорій) роботодавців діятиме цей порядок? 

Ось тут конкретики знову обмаль. 

Так, в проекті порядку говориться про те, що такий роботодавець не повинен мати боргів з ЄСВ за останні 6 місяців. Також говориться, що допомога надаватиметься суб’єктам  малого і середнього підприємництва (тобто на допомогу зможуть претендувати і ФОП). Але якої саме сфери? 

Добра новина те, що в проекті порядку немає фрази, що допомогу зможуть отримати лише ті роботодавці, які зайняті виготовленням продукції.  Адже до цього перше питання, яке задавали центри зайнятості при оформленні допомоги, це те, який у роботодавця код КВЕД. Вони погоджувались надавати допомогу лише тим підприємствам, які мають КВЕД секції С «Переробна промисловість» (хоча це старим Порядком №103 теж не було прямо передбачено). 

Зараз в проекті порядку говориться вже не про зупинення (скорочення) виробництва, а про зупинення (скорочення) діяльності! Отже, обмежень в сфері, в якій працює роботодавець, бути не повинно.  Втім, як застосовуватимуть новий порядок центри зайнятості на практиці, покаже лише час. 

 

Як роботодавцеві отримати допомогу для виплати працівникам?

Роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Для цього слід звернутися до територіального органу за місцем реєстрації його як платника ЄСВ та подати такі документи:

  • заяву у довільній формі (у якій також зазначається інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва, та до якої додаються копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до територіального органу документів, передбачених цим пунктом);
  • копію наказу, завірену в установленому порядку, із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;
  • відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний державний орган і мають відмітку в паспорті), у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

Рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину приймається територіальним органом регіонального рівня протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем вищезазначених документів.

У разі прийняття рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину між територіальним органом та роботодавцем протягом 3 робочих днів з дати прийняття такого рішення укладається відповідний договір.

 

Виплата, розмір та тривалість надання допомоги

Перерахування роботодавцю коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюватиметься територіальним органом щомісяця протягом 5 робочих днів після отримання від роботодавця відомостей про осіб, щодо яких виконуються вимоги для виплати такої допомоги.

Роботодавець має виплатити кошти працівникам у строк не більше ніж 3 робочі дні після їх надходження на рахунок роботодавця за окремою платіжною відомістю для виплат допомоги по частковому безробіттю на період карантину (відомості на виплату грошей). Копія зазначеної відомості з підтвердженням перерахування коштів на рахунок працівника (відомості на виплату грошей) подається територіальному органу не пізніше 5 календарних днів після виплати працівникам допомоги.

Розмір допомоги по частковому безробіттю на період карантину визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину не надається працівникам, які отримують оплату часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції) відповідно до статті 113 КЗпП.

 

Який наказ оформити роботодавцю? 

З оприлюдненого проекту Порядку можна побачити, що допомога надаватиметься на працівників, які втратили частину зарплати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності. 

Проте чітко, який саме з варіантів, передбачених КЗпП, дій роботодавця під час карантину підходить для  отримання допомоги, в порядку так і не було зазначено. Ясність внесена лише по одному запитанню – оплачуваний простій під часткове безробіття не потрапляє. Відпустки, тим більш, оплачувані, також ні. 

Тому, щоб отримати допомогу, все ж таки оформити доведеться наказ про зупинення (скорочення) діяльності на час карантину і  скорочення тривалості робочого часу (із визначенням посад працівників, для яких це скорочення встановлюється). 

При цьому для того, щоб отримати таку допомогу, скорочені робочі години не повинні оплачуватися роботодавцем. Адже допомога, по суті, має бути компенсацією втрати зарплати, а не додатковою виплатою до неї. 

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»