• Посилання скопійовано

Доплата за нічну роботу у період воєнного стану

Фахівці Держпраці роз'яснили, чи може роботодавець не оплачувати працівникові роботу у нічний час у підвищеному розмірі, якщо роботодавець вирішив зупинити на час дії воєнного стану відповідний пункт колективного договору

Доплата за нічну роботу у період воєнного стану

Чи може роботодавець не оплачувати працівникові роботу у нічний час у підвищеному розмірі, якщо роботодавець вирішив зупинити на час дії воєнного стану відповідний пункт колективного договору? 

Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області відповідає: ні, не може.

Пунктом 1 статті 11 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 №2136-ІХ (зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 №2352-IX) встановлено, що на період воєнного стану дію окремих положень колективного договору може бути зупинено за ініціативою роботодавця.

При цьому ст. 108 КЗпП України встановлено, що робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

З огляду на вищевикладене, навіть у разі зупинення на час дії воєнного стану пункту Колективного договору, що встановлює підвищений розмір оплати за роботу у нічний час, необхідно дотриматись вимог статті 108 КЗпП України, а саме: обов’язок роботодавця оплатити нічний час роботи у підвищеному розмірі, тобто в розмірі не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи.

 

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»