• Посилання скопійовано

Договір про повну матеріальну відповідальність з торговим агентом не має юридичної сили

Ці та інші важливі аспекти трудових відносин у розумінні ВАСУ

ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ листом від 27.09.2012 р. №10-1389/0/4-12 узагальнює практику застосування судами при розгляді справ окремих норм трудового права, серед яких на особливу увагу заслуговують такі.
1. Зміну істотних умов праці, зокрема зменшення заробітної плати, може бути визнано законною тільки в тому випадку, якщо буде доведено наявність змін в організації виробництва і праці. Отже, обмежитися повідомленням працівника в установлений законом строк недостатньо (постанова ВСУ від 04.07.2012 р. №6-59цс12).
2. Якщо згідно зі Статутом підприємства фінансовий директор призначається його засновником, то і рішення про розірвання трудового договору з фінансовим директором може прийняти лише засновник (який і прийняв рішення про припинення зазначеного трудового договору). А гендиректору підприємства може бути доручено оформити розірвання трудового договору (постанова ВСУ від 27.06.2012 р. №6-67цс12).
3. Захист порушеного права у сфері трудових відносин забезпечується як відновленням становища, яке існувало до порушення цього права (наприклад, поновлення на роботі), так і механізмом компенсації моральної шкоди. Причому компенсація завданої моральної шкоди не поглинається самим фактом поновлення на роботі, а має самостійне юридичне значення (постанова ВСУ від 25.04.2012 р. №6-23цс12).
4. Договір про повну матеріальну відповідальність з торговим агентом не має юридичної сили та не може бути підставою для матеріальної відповідальності у повному розмірі заподіяної з його вини шкоди (постанова ВСУ від 25.04.2012 р. №6-16цс12) за умови, якщо:
1) його робота згідно з посадовою інструкцією не пов'язана зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих йому цінностей;
2) його посаду не внесено до Переліку посад і робіт, що виконуються працівниками, з якими може бути укладено договори про повну матеріальну відповідальність, затверджених постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з праці і соціальних питань, Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради Професійних Спілок від 28.12.77 р. №447/24.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»