• Посилання скопійовано

Працевлаштування інвалідів: нормативи та звітність

На сьогодні для багатьох актуальним є питання подання у відділення Фонду соцзахисту інвалідів звіту за формою №10-ПІ. З огляду на це, Держпраці у Хмельницькій області детальніше розповіло про процедуру подання, а також дотримання нормативу робочих місць

Працевлаштування інвалідів: нормативи та звітність

Управління Держпраці у Хмельницькій області нагадує, що звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою №10-ПІ складається роботодавцями щороку і до 1 березня, наступного після звітного періоду, подається або надсилається рекомендованим листом за місцем їх державної реєстрації відділенню Фонду соціального захисту інвалідів (далі - відділення Фонду).

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі – Підприємство), установлює норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості 1 робочого місця, відповідно до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-XII (далі – Закон № 875).

Підприємства самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ч. 1 ст. 19 Закону №875, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Підприємства самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів у рахунок нормативів робочих місць, виходячи з вимог статті 18 Закону № 875. Виконанням нормативу робочих місць у кількості, зазначеній вище, вважається працевлаштування підприємством інвалідів, для яких це місце роботи є основним.

Інколи керівники підприємств задають запитання на зразок: якщо на кінець року на підприємстві працює 8 осіб, а середньооблікова кількість штатних працівників за рік становить 7 осіб, чи повинно підприємство подавати звіт за формою №10 – ПІ?

Оскільки ч. 1 ст. 19 Закону № 875 передбачає для підприємств встановлення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості 1 робочого місця, дія зазначеної статті Закону № 875 на такі підприємства не поширюється.

Тобто, якщо середньооблікова чисельність штатних працівників за рік роботи становить 7 осіб, підприємство не повинно подавати звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою №10 – ПІ.

Звертаємо увагу, що ст. 19 Закону № 875 передбачає для керівників підприємств у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання відділення Фонду звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів відповідальність, у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, що Президент дав вказівку Кабміну до 1 квітня 2016 року внести на розгляд ВРУ законопроекти щодо посилення відповідальності за порушення прав та інтересів осіб з інвалідністю, у т.ч. за незабезпечення працевлаштування таких осіб. Докладніше>>>

Усі новини на тему >>>

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»