• Посилання скопійовано

Компенсація за відпустку працівнику, якого звільнено за прогул

Якщо працівник має 30 календарних днів невикористаної відпустки за період прогулу, то роботодавець зобов'язаний виплатити працівникові компенсацію за дні невикористаної відпустки в день звільнення

Компенсація за відпустку працівнику, якого звільнено за прогул

У листі від 01.12.2016 р. №1624/13/84-16 Мінсоцполітики нагадує, що  у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства підгрупи А I групи (ч. 1 ст. 24 Закону "Про відпустки").

Від себе додамо, що ця норма поширюється на всі випадки звільнення, в т.ч. за прогул. Тому при звільненні за прогул працівнику має бути виплачена компенсація за невикористану щорічну відпустку.

Фахівці Мінсоцполітики  вказали й про порядок розрахунку компенсації.

Відповідно до п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. №100, виплата компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки. 

У разі, якщо працівник має 30 календарних днів не використаної відпустки за період до прогулу, роботодавець зобов'язаний виплатити працівникові компенсацію за дні невикористаної відпустки в день його звільнення.

Фахівці Мінсоцполітики  також роз'яснили й про порядок розрахунку компенсації у разі наявності прогулу протягом всього розрахункового періоду.

У такому разі нарахування має здійснюватись з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Іншого порядку розрахунку середньої заробітної плати немає.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»