• Посилання скопійовано

Які виплати коригуються на коефіцієнт підвищення окладів при розрахунку середньої зарплати для відпускних

При підвищенні окладів у розрахунковому періоді чи періоді, коли за працівником зберігається середня зарплата, всі виплати, які враховуються при її обчисленні (у тому числі суми індексації, середньої зарплати, яка зберігається за час відпусток, періоду тимчасової непрацездатності тощо), коригуються на коефіцієнт підвищення окладів

Які виплати коригуються на коефіцієнт підвищення окладів при розрахунку середньої зарплати для відпускних

Мінсоцполітики у листі від 04.05.2017 р. №1344/0/101-17/282 нагадує, що відповідно до п. 10 Порядку №100 у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Пунктом 3 Порядку №100 визначені виплати, які мають враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження. Зокрема, при обчисленні середньої зарплати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки, зокрема враховуються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов'язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Враховуючи вищевикладене, при підвищенні окладів (тарифних ставок) у розрахунковому періоді чи періоді, коли за працівником зберігається середня заробітна плата, всі виплати, які враховуються при обчисленні середньої зарплати (у тому числі суми індексації, середньої зарплати, яка зберігається за час відпусток, періоду тимчасової непрацездатності тощо), коригуються на коефіцієнт підвищення окладів (тарифних ставок).

 

Від редакції

Приклад розрахунку відпускних у разі підвищення окладів у розрахунковому періоді

Основний працівник йде у відпустку з 20 червня 2017 року на 10 днів. На підприємстві підвищення зарплати проводили у січні 2017 року на 15%. Оклад працівника з червня до грудня 2016 року становив 2000 грн. Після січневого – 2300 грн. 

Працівник відпрацював повністю у всіх місяцях розрахункового періоду. Тому йому протягом січня-травня 2017 року нараховувалася доплата до рівня мінімальної зарплати у розмірі 900 грн.

Протягом 2016 року працівнику нараховувалася індексація у розмірі 200 грн (умовно) у зв'язку з тим, що попереднє підвищення окладів не перевищіло суму індексації за місяць підвищення.

 

На підставі вищенаведених умов та роз'яснення Мінсоцполітики розрахунок відпускних потрібно провести так:

1) Розраховуємо заробіток працівника за 12 місяців розрахункового періоду.

Коефіцієнт підвищення 1,15.

(2000 +200 )* 7 міс. * 1,15 + (2300 + 900) * 5 = 33710

2) Визначаємо кількість календарних днів, на яку потрібно поділити отриманий фактичний заробіток працівниці: 354 к. д. = 365 к. д. - 11 святкових і неробочих днів;

3) Розраховуємо середньоденну заробітну плату: 95,23 грн = 33710 грн : 354 к. д.;

4) Сума нарахованої виплати за дні щорічної відпустки становить 952,30 грн = 95,23 грн х 10 к. д.

 

Коли та як коригувати середній заробіток для нарахування відпускних читайте у аналітиці>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»