• Посилання скопійовано

Що змінив Нацбанк у наданні коштів в інвалюті на відрядження

Надавати аванс на відрядження можна різними шляхами. Та коли йдеться про відрядження за кордон, доцільніше надавати такий аванс у інвалюті і безготівково. НБУ це врахував і вніс відповідні зміни

Що змінив Нацбанк у наданні коштів в інвалюті на відрядження

Як ми нещодавно повідомлялиПостановою НБУ від 25.10.2017 р. №106 врегульовано питання удосконалення режиму функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема, в частині виплат, пов’язаних з відрядженням. Відповідні зміни були внесені до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. № 492

Зміни набрали чинності з 30.10.2017 р.

Зокрема, вони стосуються перерахування коштів на рахунок працівникам у вигляді іноземної валюти на відрядження та повернення надлишково перерахованих коштів працівником на рахунок роботодавця

Відтепер за розпорядженням власника поточного рахунку в іноземній валюті здійснюються операції перерахування на рахунок працівника коштів для забезпечення витрат на відрядження за кордон. При цьому для юросіб-резидентів уточнено, що таке перерахування здійснюється на підставі заяви (наказу) та розрахунку витрат.

Окрім того, на поточні рахунки в іноземній валюті юросіб – резидентів, а також іноземних представництв і представництв юросіб - нерезидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю, зараховуються кошти, повернуті працівником невикористані залишки іноземної валюти, отримані для забезпечення витрат на відрядження за кордон (їх сума визначається за авансовим звітом).

Відповідно спрощена процедура зарахування коштів на поточні рахунки працівників в іноземній валюті на відрядження.

На поточні рахунки в іноземній валюті фізичних осіб – резидентів та нерезидентів  зараховуються валюта для забезпечення витрат на відрядження., перерахована працівникові  роботодавцем. Роботодавцями можуть виступати:

  • юридична особа;
  • фізична особа-резидент, яка є підприємцем;
  • офіційне або постійне  представництво.

До цього роботодавці найчастіше забезпечували коштами на відрядження в інвалюті двома шляхами: або готівкою, або шляхом надання корпоративної картки (кошти на яку зараховувалися, як правило,  в гривні, а при використанні картки працівником відбувалася купівля необхідної суми валюти).

Тепер у роботодавців з’явилася можливість надавати аванс на закордонне відрядження шляхом перерахування наявної валюти на рахунок працівника.  І у самого працівника з’явилася можливість повернути невикористану  валюту безготівково. Втім, звісно, що для цього потрібно, щоб у роботодавця була іноземна валюта (якщо немає, її треба придбати через банк), і у обох сторін розрахунків були поточні рахунки в іноземній валюті.  

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»