• Посилання скопійовано

Нова квота на працевлаштування осіб передпенсійного віку

На сьогодні з’явилася тенденція до зростання кількості безробітних громадян, яким до пенсії за віком залишилося 10 і менше років. Враховуючи це, уряд вніс зміни до чинного законодавства, як запобіжний захід, що має зупинити зростання безробіття серед категорії таких громадян. Які саме зміни та кого вони стосуються, читайте у статті

Нова квота на працевлаштування осіб передпенсійного віку

«Вісник. Офіційно про податки»

 

Яких роботодавців стосується

Одним із основних принципів, на яких ґрунтується державна політика зайнятості населення, є забезпечення рівних можливостей населення у реалізації конституційного права на працю (ст. 15 Закону про зайнятість).

Пунктом 5 ч. 1 ст. 14 цього Закону встановлено, що осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону про пенсійне страхування залишилося 10 і менше років, віднесено до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Для працевлаштування зазначених у ч.1 ст. 14 Закону про зайнятість громадян підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб установлюється квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Пунктом 23 Закону №2148 ч. 2 ст. 14 Закону про зайнятість доповнено нормою, відповідно до якої для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону про пенсійне страхування залишилося 10 і менше років, підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб встановлюється квота у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників, яка набирає чинності з 01.01.2018 р.

 

Отже, починаючи з 01.01.2018 р. підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб мають забезпечити праце­влаштування не менше однієї особи, якій до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 10 років.

 

Слід зазначити, що підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб, як і раніше, мають забезпечувати 5-відсоткову квоту з працевлаштування громадян, наведених у ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість. Тобто окремої квоти з працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію залишилося 10 і менше років, для них не встановлено.

 

Як здійснюється розрахунок

Роботодавці мають самостійно розраховувати зазначену квоту та забезпечувати працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію залишилося 10 і менше років. При цьому розрахунок здійснюється з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють у роботодавця і належать до вищезазначеної категорії. У разі необхідності роботодавці зможуть звернутися за сприянням для працевлаштування такої категорії громадян до служб зайнятості.

Середньооблікова чисельність штатних працівників розраховується відповідно до Інструкції №286 у частині визначення показника середньооблікової кількості штатних працівників.

Згідно з пп. 3.2.1 Інструкції середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого — по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і діленням одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний рік обчислюється шляхом підсумовування середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці звітного року та діленням одержаної суми на 12.

 

Чи поширюється на ФОП

Вимога щодо виконання вищезазначеної квоти поширюється лише на тих роботодавців, організаційно-правову форму господарської діяльності яких можна визначити як підприємство, установа та організація. Тобто на фізичних осіб — підприємців зазначена норма не поширюється.

 

Коли звітувати до служби зайнятості

Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, про що роботодавці інформують Державну службу зайнятості в установленому нею порядку (ч. 3 ст. 14 Закону про зайнятість).

Така інформація подається роботодавцями щороку не пізніше 1 лютого після звітного року до будь-якого зручного для відвідування органу Державної служби зайнятості незалежно від місцезнаходження за формою, наведеною у додатку до Порядку №271.

Проте оскільки прийнята норма для роботодавців з кількістю штатних працівників від 8 до 20 осіб щодо обов’язку праце­влаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилось не більше 10 років, набирає чинності з 01.01.2018 р., то звітувати з цього приводу до Державної служби зайнятості за 2017 р. не потрібно, а першим звітним роком буде 2018 р.

 

Відповідальність за невиконання квоти

Згідно зі ст. 53 Закону про зайнятість у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у частині першій ст. 14 Закону, з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у праце­влаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Зверніть увагу, що така відповідальність застосовується не лише у разі невиконання протягом року квоти для працевлаштування осіб, яким до пенсії залишилось 10 років, а всіх категорій громадян, перерахованих у ст. 14 Закону про зайнятість.

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»