• Посилання скопійовано

Затверджено Вимоги безпеки під час використання виробничого обладнання

Мінсоцполітики затвердило Вимоги безпеки та захисту здоров'я під час використання виробничого обладнання працівниками. Вони набрали чинності 10 квітня 2018 року

Затверджено Вимоги безпеки під час використання виробничого обладнання

Мінсоцполітики ще 28 грудня 2017 року наказом №2072 затвердило Вимоги безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками. Але набрав чинності цей документ тільки з 10.04.2018 року - дня його офіційного опублікування.

Аналогів цьому документу до тепер в чинному законодавстві не було. Тож, як він буде працювати на практиці покаже час. А зараз проаналізуємо, які вимоги встановлює цей нормативний документ до роботодавців.

 

Розділ І

В І розділі зазначаються Загальні положення щодо вимог безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками та основні терміни, що вживаються у цих вимогах.

Важливим є те, що ці вимоги поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, організаційно-правової форми і видів діяльності. Тобто цих вимог слід дотримуватися як юридичним особам, так і ФОП, у яких є наймані працівники.

Роботодавець має право встановлювати жорсткіші вимоги щодо безпеки і захисту здоров'я та життя своїх працівників під час використання ними виробничого обладнання, але в межах чинного законодавства (п. 3 Розділ І Наказ № 2072).

 

Розділ ІІ

Цей розділ встановлює обов’язки роботодавців.

На роботодавця покладено обов’язок вжиття необхідних заходів, аби виробниче обладнання, яке використовується працівниками, відповідало виконуваній роботі або було належним чином пристосоване для виконання роботи та не становило загрози їхньому життю або здоров'ю (п. 1 Розділ ІІ Наказ № 2072).

Виробниче обладнання, що надається працівнику та використовується ним, має бути технічно справним і відповідати:

  • вимогам відповідних технічних регламентів, якщо виробниче обладнання виготовлене після дати набрання чинності такими технічними регламентами;
  • мінімальним вимогам безпеки, наведеним у розділі III цих Вимог, а також нормативно-правовим актам з охорони та гігієни праці, якщо виробниче обладнання виготовлене до дати набрання чинності відповідними технічними регламентами, дія яких поширюється на таке виробниче обладнання, або технічні регламенти щодо відповідного виробничого обладнання відсутні.

Роботодавець повинен надавати працівникам всі необхідні технічні документи та нормативно-правові акти з охорони праці щодо експлуатації виробничого обладнання, що використовується в роботі (п. 17 Розділу ІІ Наказу № 2072)

Інформацію та письмові інструкції щодо безпеки, захисту здоровя та життя під час експлуатації виробничого обладнання має бути надано у зрозумілій для працівників формі (п. 20 Розділу ІІ Наказу № 2072). Ця інформація має містити такі відомості:

  • умови використання виробничого обладнання;

  • передбачувані нештатні ситуації;

  • практичні рекомендації з урахуванням досвіду безпечного використання виробничого обладнання (за потреби).

Відповідно до п. 19 Розділу ІІ Наказу № 2072 працівники мають бути поінформовані про:

  • небезпеку, що може виникнути в робочій зоні або на майданчику під час використання виробничого обладнання;

  • небезпеку, пов'язану з виробничим обладнанням, розташованим у їхній робочій зоні або на майданчику (якщо працівники безпосередньо не використовують таке обладнання);

  • будь-які зміни, що впливають на виробниче обладнання, розташоване в їх безпосередній робочій зоні або на майданчику.

 

Правила проведення технічного огляду

Також обов’язковим є технічний огляд виробничого обладнання. Документом визначено такі види технічного огляду виробничого обладнання: первинний, періодичний, позачерговий та експертне обстеження.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Первинний технічний огляд проводять для машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки після монтажу перед першим уведенням в експлуатацію,

Періодичному технічному огляду підлягають машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, що перебувають в експлуатації, за видами та в терміни, визначені відповідними технічними документами виробника щодо експлуатації такого виробничого обладнання або нормативно-правовими актами з охорони та гігієни праці.

Позачерговому технічному огляу підлягає виробниче обладнання, як машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки.

Позачерговий технічний огляд здійснюється в таких випадках:

  • після ремонту, модифікації (реконструкції або модернізації) зазначеного виробничого обладнання;

  • після перерви в експлуатації зазначеного виробничого обладнання більш як 12 місяців, якщо умови його зберігання не відповідали вимогам нормативно-правових актів з охорони та гігієни праці.

В інших випадках технічні огляди виробничого обладнання, здійснюються відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони та гігієни праці або за ініціативою роботодавця.

 

Розділ ІІІ

В цьому розділі зазначені мінімальні вимоги безпеки до виробничого обладнання. Даний розділ найбільший з усіх й містить узагальнені вимоги щодо безпеки до виробничого обладнання. Цитувати його немає потреби, але роботодавцям треба уважно його вивчити і застосовувати.

Як заначалося вище, такі мінімальні вимоги на підприємстві можна більш конкретизувати й адаптувати для підприємства відповідно до потреб та власне самого виробничого обладнання. І навіть зробити суворішими – але не порушуючи при цьому закон.

 

Відповідальність за порушення

Нагадаємо за порушення законодавства про охорону праці передбачені штрафні санкції (ст. 43 Закону про охорону праці). Їх застосовує Держпраці. До речі, про плани Держпраці на перевірки охорони праці у 2018 році ми вже писали тут.

Зверніть увагу: для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5% від фонду оплати праці за попередній рік (ст. 19 Закону про охорону праці).

Якщо витрати на охорону праці становлять менше 0,5% від фонду оплати праці за попередній рік, юридична чи ФОП сплачує штраф із розрахунку 25 % від різниці між розрахунковою мінімальною сумою витрат на охорону праці у звітному періоді та фактичною сумою цих витрат за такий період!

Але максимальний розмір штрафних санкцій не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.

Несплата або неповна сплата штрафу тягне за собою нарахування пені на несплачену суму штрафу з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діяла в період такої несплати, за кожен день прострочення.

Застосовуються і адміністративні штрафи. Притягнення до відповідальності посадових осіб і працівників за порушення законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці здійснюється відповідно до КУпАП. Докладно про розмір адмінштрафів, зокрема, і за різні порушення законодавства про охорону праці, а також про кримінальну відповідальність за такі порушення читайте тут.

Та пам’ятайте: сплата штрафу не звільняє роботодавця від усунення виявлених порушень у визначені перевіркою строки.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»