• Посилання скопійовано

Військові навчальні збори: що слід знати роботодавцю?

Все частіше чуємо про військові навчальні збори. Якщо працівника викликають на таке навчання, роботодавець має зробити кілька дій, а саме: правильно документально оформити, виплатити середній заробіток та отримати компенсацію від військкомату

Військові навчальні збори: що слід знати роботодавцю?

Про мобілізованих працівників ми вже писали тут. Але військові навчальні збори – це дещо інше, хоч і пов’язано з військовим обліком працівників. Тож, розглянемо окремо таку причину відсутності працівника на робочому місці. 

 

Нормативна база, яку слід знати роботодавцю

У ст. 119 КЗпП зазначається, що працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу""Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Згідно з нормами п. 11 ст. 29 Закону №2322 та п. 7 Інструкції №80, за призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, встановлено такі гарантії:

1. зберігається місце роботи;

2. зберігається займана посада;

3. зберігається середня заробітна плата на підприємстві, установі, організації незалежно від підпорядкування та форм власності;

4. не підлягають звільненню з ініціативи роботодавця.

Отже, навіть якщо йдеться про осіб, які працювали за «сезонними» або іншими строковими трудовими договорами, середня заробітна плата виплачується протягом всього часу тривалості зборів та перебування в дорозі до військової частини й назад. Займана посада зберігається на час робіт, обумовлених трудовим договором.

Якщо військовозобов'язаний  був призваний на збори із щорічної або додаткової відпустки, вона підлягає подовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк (п. 10 Інструкції №80).

 

Правильно оформлюємо увільнення від роботи 

Роботодавцю слід мати підтвердження, що працівника викликають на військові навчальні збори, таким документом є повістка районного (міського) військового комісаріату (органу СБУ).

На підставі повістки роботодавець видає наказ про увільнення  (не звільнення) працівника від роботи. (зразок)

 

 

Товариство з обмеженою відповідальністю

«ЗАРПЛАТНИК»

 

НАКАЗ

 

06.12.2018 р. м.Кропивницький № 179-к/тр

 

 

Про увільнення Могиря В.В

від роботи на час проходження

навчальних військових зборів

 

Згідно з частиною 11 ст. 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р № 2232-XII, пункту 8 ІнструкціЇ про умови виплати грошового забезпечення та заохочення выйськовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затвердженої наказом Міністра оборони України від 12.03.2007 № 80.

 

НАКАЗУЮ:

1. Увільнити Могиря Віталія Вікторовича, охоронника, від роботи з 17.12.2018 по 31.12.2018 на час проходження навчальних зборів із збереженням місця роботи, посади.

2. Виплатити Могирю В.В. заробітну плату за відпрацьований час та середню заробітну плату за час перебування на зборах;

3. Бухгалтерії (Вітренко О.М) підготувати та подати до Кропивницького міського військового комісаріату у м. Кропивницький рахунок та відомість на виплату середньої заробітної плати для відшкодування понесених витрат.

 

Підстава: повістка до Кропивницького міського військового комісаріату у м. Кропивницький

 

Директор                                              Степаненко                               О.О. Степаненко

 

З наказом ознайомлений:                 Могирь                                           В.В. Могирь

З наказом ознайомлений:                 Вітренко                                       О.М. Вітренко

 

 

У Табелі обліку робочого часу таких працівників відмічають літерним кодом «ІН» - інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські відгул) або цифровим кодом «22».

 

Середня заробітна плата працівнику, призваного на збори

Виплата середньої заробітної плати військовозобов’язаним за весь період зборів здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому КМУ.

Постановою КМУ від 23.11.2006 р. №1644 встановлено, що виплата середнього заробітку військовозобов’язаним та резервістам, призваним на збори, проводиться підприємствами, установами та організаціями, в яких працюють призвані на збори громадяни, з наступним відшкодуванням цих витрат за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання Міністерства оборони та інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Зверніть увагу: особам, призваним на збори, виплачується заробітна плата за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом на збори, а також середня заробітна плата за перші півмісяця зборів. 

За решту часу перебування на зборах виплата заробітної плати провадиться у звичайні строки, установлені на підприємстві, в установі чи організації, де працює військовозобов’язаний.

Середній заробіток військовозобов’язаних, призваних на збори, розраховується підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, відповідно до чинних нормативно-правових актів.

Порядок обчислення середньої заробітної плати затверджено постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100. При цьому базовим розрахунковим періодом для цього випадку буде 2 місяці перед місяцем, у якого працівника викликали на збори. Докладно це обчислення ми розглядали тут>>

 

Компенсація з державного бюджету

Відповідно до п. 11-13 Інструкції №80 виплата середнього заробітку військовозобов’язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами.

Для цього слід подати до військового комісаріату, у якому перебуває на обліку військовозобов'язаний працівник, рахунки (на думку автора, довільної форми), котрі акцептуються першими відділами (відділеннями) військових комісаріатів і передаються до фінансово-господарчих відділень для оплати (п. 12 Інструкції №80). До рахунку слід додати й відомість на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов'язаним, призваним на збори. Її форма встановлена Інструкцією №80.

На думку автора, документи для отримання компенсації від військкомату слід подавати після завершення зборів військовозобов'язаного працівника, адже саме тоді буде встановлено фактичну суму витрат підприємства.

 

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (пп. 164.2.1 ПКУ).

Таким чином, оподаткування середньої зарплати за період перебування працівників на військових зборах ПДФО та ВЗ відбувається на загальних засадах. Тобто слід утримувати ПДФО-18% та ВЗ – 1,5%

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, яку включають  основну та додаткову заробітну плату (пп. 1 п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Тож на середній заробіток нараховується ЄСВ у розмірі 22% (або ж 8,41%, якщо працівник підприємства є особою з інвалідністю).   

Бухгалтерський облік середньої заробітної плати за час військових зборів ведеться за загальними правилами для обліку заробітної плати, а отримання компенсації з бюджету відображається проведенням Дт 31 Кт 719.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»