• Посилання скопійовано

Мобілізовані, строковики, контрактники: пам’ятка для роботодавця

З 28.11.2018 р. в десяти областях України оголошено воєнний стан. Така подія призвела до зростання кількості запитань щодо мобілізованих, строковиків та контрактників. Чи зберігається середній заробіток? Як документально оформити? Чи можна звільняти, якщо призвано працівника на строкову військову службу?

Мобілізовані, строковики, контрактники: пам’ятка для роботодавця

Загальна інформація

Практично всю інформацію, яку слід знати роботодавцю, зазначено у ст. 119 КЗпП.

За нею встановлено гарантії для таких категорій працівників:

1) мобілізованим;

2) призваним на строкову військову службу;

3) прийнятими на військову службу за контрактом.

Головну увагу слід звернути на ті гарантії, які діють під час так званого «особливого періоду»:

1) збереження місця роботи;

2) збереження середнього заробітку.

 

Особливий період – що це і чи триває він зараз? 

Раніше із терміном «особливий період» пов’язували період проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України. 

Однак у 2018 році замість АТО визначаються заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганських областях. Повноваження з керування військовими і правоохоронними підрозділами в цих областях перейшли від СБУ до Генерального штабу ЗСУ. Тобто, АТО закінчилася. А що ж із особливим періодом? 

Верховний Суд України своїм листом від 13.07.2018 р. №60-1543/0/2-18 сформулював правову позицію про те, що особливий період в Україні діє. 

А отже, всі гарантії, встановлені працівникам ст. 119 КЗпП під час особливого періоду, продовжують надаватися. 

 

Середній заробіток, оподаткування, звітність 

Середній заробіток для вищезгаданих категорій працівників (назвемо їх одним словом мобілізованим) розраховується згідно з нормами, зазначеними у Порядку № 100, виходячи із виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю мобілізації, призову або укладення контракту.

Нарахування виплат, що обчислюється із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, проводяться шляхом множення середньоденної заробітної плати на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. Про це ми писали тут>>

Якщо нарахування проводиться виходячи із середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку, не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки чи посадового окладу.

Радимо також прочитати новини на цю тему  тут, туттут>>

 

Документальне оформлення

Підтвердити мобілізацію працівника можна одним з таких документів:

  • копія військового квитка (для мобілізованого);
  • довідка  про призов військовозобов’язаного на військову службу, видану військоматом або військовою частиною  (для мобілізованого);
  • виписка з наказу або довідкою про зарахування до списків військової частини, що видаються військовою частиною (для резервістів);
  • документи (наприклад, довідка від військомату), що підтверджують його вступ на службу за контрактом  (для контрактника);
  • повістка про призов на службу (для строковика).

Але якщо мобілізація була терміновою і працівник не встиг передати такі документи роботодавцю, то як їх отримати? Такі документи можуть надати роботодавцю родичі мобілізованих працівників (див. лист Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ВСУ від 21.08.2014 р. № 322/2/7142).

На підставі вищезгаданих документів оформлюється наказ (зразок див. нижче).

 

Товариство з обмеженою відповідальністю

«ЗАРПЛАТНИК»

 

НАКАЗ

 

31.07.2018 р. м. Кропивницький № 179-к

 

про увільнення Петренка С.С

від роботи у зв’язку з призовом

на строкову військову службу

Керуючись частиною третьою ст. 119 Кодексу законів про працю

УВІЛЬНИТИ:

Петренка Степана Сергійовича, бухгалтера (з дипломом магістра) від роботи з 01.08.2018 р.  у зв’язку із призовом на строкову військову службу із збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження строкової військової служби.

Підстава: повістка Кропивницького міського військового комісаріату

 

Директор Степаненко О.О. Степаненко

 

З наказом ознайомлений:                 Петренко                                         С. С. Петренко

 

 

У такому наказі часто міститься і ще одна інформація: про те, хто буде виконувати обов’язки тимчасово відсутнього працівника. Це може бути й інший працівник цього ж роботодавця (на правах сумісництва або суміщення посад). Про це ми докладно писали тут>>

Може бути й прийнятий на роботу новий працівник – на час тимчасової відсутності працівника за строковим трудовим договором. У такому випадку, як у зразку, наведеному нами вище, про це не зазначається нічого. А про прийняття на роботу нового тимчасового працівника складається окремий наказ.

Також слід пам’ятати про дії роботодавця під час демобілізації (закінчення строку контракту) працівника. Докладніше про них читайте тут>>

Крім зазначеного за посиланням, слід буде скласти наказ щодо кадрів про те, з якої дати цей працівник має стати до роботи (оскільки до цього його від роботи було увільнено). 

А також звільнити тимчасового працівника, що працює за строковим трудовим договором. І це треба буде зробити вчасно, адже протермінування такого договору фактично робить його безстроковим. Докладніше про це туттут і тут>> 

 

Оподаткування

Середній заробіток мобілізованих оподатковується за тими ж нормами і ставками, що й звичайна заробітна плата працівника. Отже, нарахований (виплачений) роботодавцем дохід у вигляді середнього заробітку мобілізованого працівника, призваного на строкову військову службу контрактнику, оподатковується ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) та є базою нарахування єдиного внеску (22%).

Але у відображенні у звітності є свої відмінні риси. 

 

Відображення у ф. № 1ДФ

Відповідно до довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку № 4, доходи у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої та виплаченої роботодавцем працівникам, призваним на строкову військову службу, зазначаються в формі №1ДФ за ознакою доходу «101». Отже, такий середній заробіток треба відображати у розділі І цього звіту, як звичайну зарплату, оподатковану ПДФО. 

Також цей дохід необхідно відображати і у розділі ІІ цього звіту, в загальній сумі нарахованих доходів працівникам та утриманого й перерахованого до бюджету військового збору.

 

Відображення у звіті з ЄСВ 

Сума нарахованого середнього заробітку у звітному місяці працівнику, призваному на строкову військову службу, відображається в таблицях 1 та 6 звіту з ЄСВ.

У місяці призову на працівника в таблиці 6 цього звіту може бути заповнено кілька рядків на:

  • середню зарплату за період служби (з кодом категорії застрахованої особи «47»);
  • заробітну плату за відпрацьований час;
  • додаткову базу для основного працівника — коли сума середньої зарплати за період служби і зарплати за відпрацьовані дні не перевищує мінімальної заробітної плати в такому місяці.

Наприклад, якщо  працівник весь місяць перебував на службі, тоді щодо такого працівника може бути заповнено два рядки на:

  • середню зарплату за період служби (з кодом категорії застрахованої особи «47»);
  • додаткову базу для основного працівника — коли сума середньої зарплати за період служби не перевищує мінімальної заробітної плати в такому місяці.

Про це писали у «Віснику», а ми зазначали тут>>

Втім, на думку автора, якщо мобілізований є (або став) інвалідом, на час збереження середнього заробітку за ст. 119 КЗпП, його у цьому звіті варто зазначати з кодом категорії застрахованої особи «66» та застосовувати ставку ЄСВ 8,41%. Звісно, якщо він є працівником юрособи і надав документи, які підтверджують встановлення йому інвалідності. 

 

Відображення у бухобліку

Збереження середнього заробітку мобілізованим відображається в бухобліку як заробітна плата, нарахована звичайним працівникам. Тобто, нарахування і виплата такого середнього заробітку відображається за субрахунком 661 "Розрахунки за заробітною платою".

№ з/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1

Нараховано середній заробіток призваному працівнику

23, 92, 93, 94, 97

661

2

Нараховано ЄСВ на середній заробіток

23, 92, 93, 94, 97

651

3

Утримано ПДФО та військовий збір

661

641, 642

4

Сплата до бюджету нарахованого ЄСВ та утриманого ПДФО й військового збору

651, 641, 642

311

5

Перераховано на картковий рахунок суму середнього заробітку призваному працівнику

661

311

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»