• Посилання скопійовано

Середня зарплата мобілізованого працівника нижча вiд мiнiмальної: чи проводити доплату?

На думку Мінсоцполітики, якщо середня зарплата нижча вiд мiнiмальної, то доплата до мінімального розміру не проводиться. Але такий середній заробіток мав бути відкоригований у зв’язку із підвищенням окладу (ставки)

Середня зарплата мобілізованого працівника нижча вiд мiнiмальної: чи проводити доплату?

Запитання: За мобiлiзованими працiвниками i призваними на строкову службу на пiдприємствi зберiгається середня зарплата, сума якої на 1 сiчня 2017 р. менша за розмiр мiнiмальної зарплати в Українi. Чи потрiбно в такому разi починаючи з 1 сiчня 2017 р, доплачувати до розмiру мiнiмальної зарплати (3200 грн)?

 

Консультує Мінсоцполітики: За частиною 3 ст. 119 КЗпП за працiвниками, призваними на строкову вiйськову службу, вiйськову службу за призовом осiб офiцерського складу, вiйськову службу за призовом пiдчас мобiлiзацiї, на особливий перiод або прийнятими на вiйськову службу за контрактом, у тому числi через укладення нового контракту на проходження вiйськової служби, пiдчас особливого перiоду на строк до його закiнчення або до дня фактичного звiльнення зберiгаються мiсце роботи, посада i середнiй заробiток на пiдприємствi, в установi, органiзацiї, фермерському господарствi, сiльськогосподарському виробничому кооперативi незалежно вiд пiдпорядкування та форми власностi й у фiзичних осiб - пiдприємцiв, де вони працювали на час призову.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рiк" мiнiмальну заробiтну плату з 1 сiчня 2017 р. установлено в розмiрi 3200 грн.

Заробiтна плата в розмiрi, не нижчому вiд мiнiмальної заробiтної плати, має нараховуватися, якщо працiвник виконав мiсячну норму працi. Якщо норма працi не виконана, то заробiтна плата, в тому числi мiнiмальна заробiтна плата, нараховується пропорцiйно до виконаної норми працi.

За працiвниками, призваними на строкову вiйськову службу, вiйськову службу за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод або прийнятими на вiйськову службу за контрактом у разi виникнення кризової ситуацiї, що загрожує нацiональнiй безпецi, оголошення рiшення про проведення мобiлiзацiї та (або) введення воєнного стану, на строк до закiнчення особливого перiоду або до дня фактичної демобiлiзацiї зберiгається середня заробiтна плата, розрахована з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробiтної плати, затвердженого постановою КМУ вiд 08.02.95 р. № 100 (далi - Порядок).

Закон не передбачає норми щодо проведення доплати до розмiру мiнiмальної заробiтної плати (3200 грн), якщо нарахована середня заробiтна плата нижча вiд розмiру мiнiмальної заробiтної плати.

Водночас слiд ураховувати положення п. 10 Порядку, яким передбачено, що в разi пiдвищення тарифних ставок i посадових окладiв на пiдприємствi, в установi, органiзацiї вiдповiдно до актiв законодавства, а також за рiшеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому перiодi, так i в перiодi, впродовж якого за працiвником зберiгається середнiй заробiток, заробiтна плата, включаючи премiї та iншi виплати, що враховуються для обчислення середньої заробiтної плати, за промiжок часу до пiдвищення коригується на коефiцiєнт їхнього пiдвищення.

Оксана ГУЗЕНКО, головний спецiалiст;

Наталiя ГАВА, головний спецiалiст

"Праця i зарплата" №16 (1028), 26 квiтня 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»