• Посилання скопійовано

Створюємо власну назву посади: правила користування Класифікатором професій

Буває так, що в Класифікаторі професій немає тієї назви посади, яка необхідна підприємству. Що в такому випадку може вчинити роботодавець? Читайте у роз’ясненні від Мінсоцполітики і нашому коментарі до нього

Створюємо власну назву посади: правила користування Класифікатором професій

Коментар до листа Мінсоцполітики від 07.02.2019 р. №21/0/191-19

Згідно з ст. 64 ГКУ, Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Тобто, роботодавець самостійно визначає назви посад у штатному розписі.

Та, на думку Держпраці і Мінсоцполітики, така свобода має обмеження. І встановлене воно Інструкцією про трудові книжки. Назва посади в трудовій книжці, а отже, і в штатному розписі, в наказі про прийняття на роботу тощо повинна відповідати державному Класифікатору професій.

Із цим можна сперечатися, але якщо немає бажання нервувати при перевірках, краще цього принципу дотримуватись.

Але що робити, якщо посади, на яку приймається працівник, в КП немає? Законодавство і контролери пропонують кілька виходів із цієї проблеми.

 

Немає потрібної назви – використовуй подібну

У разі відсутності у Класифікаторі професій назви посади, яка повністю відповідає покладеним на працівника обов’язками, вибирається найближча за змістом назва, а в посадовій інструкції працівника зазначаються всі особливості роботи за цією посадою.

Наприклад, назва професії «лікар-хірург пластичний» зявилась в КП нещодавно. Але ж і до цього в Україні робились пластичні операції, тож, такі спеціалісти були і вони працювали. Та за іншою назвою посади: «лікар-хірург».

До речі, за змінами до КП і появами в ньому нових професій (або скасуванням чи перейменуванням старих) треба уважно слідкувати. Адже це може призвести до необхідності внесення змін до кадрової документації. Про що ми писали тут.

 

Назву посади можна розширити

В КП існують похідні слова (провідний, головний, молодший, змінний, гірничий, третій та ін.), наведені у додатку В. Вони додаються за потреби до назви професій і характеризують посаду, яку займатиме працівник.

Але перед тим як звертатися до додатку В, тобто перед використанням похідних слів, слід перевірити – можливо, є вже «готова» назва посади в додатках А чи Б.

От візьмемо, наприклад, похідне слово «старший». За допомогою цього слова можна утворити нову назву. Але також є назви посад, де фігурує слово «старший», наприклад: «Старший механік підводного апарата» код 3115, «Старший механік-капітан» з кодом 3141.

Або ж, приміром, слово «помічник». У КП вже є «готова» назва «Помічник капітана – помічник механіка (суднового)» з кодом 3142, «Помічник лікаря-епідеміолога» з кодом 3221, «Помічник лікаря-стоматолога» з кодом 3225 та ін.

А от якщо нам потрібен «заступник директора підприємства», то її слід сформувати з додаванням до «базової» посади «Директор (начальник, інший керівник) підприємства» похідного слова «заступник». Таким чином, утвориться нова посада «заступник директора підприємства». Зверніть увагу: при цьому код КП не зміниться, а буде таким самим, як у «базовій» назві – 1210.1.

Отже, назви посад заступників, помічників тощо формуються на підставі додатків А(Б) і В «Похідні слова до професій (професійних назв робіт)». Наприклад, обирається професійна назва роботи («головний бухгалтер»), а з додатка В – похідне слово «заступник» й утворюється посада «заступник головного бухгалтера».

Таблиця

Похідні слова місяться у додатку В до КП

 

Бригадний  Помічник 
Віце-  Провідний 
Гірничий  П'ятий 
Головний  Районний 
Груповий  Стажист*** 
Дільничий  Старший 
Другий  Третій 
Заступник  Учень**** 
Змінний  Черговий 
Молодший  Четвертий 
Перший    

 

*** Це похідне слово застосовується до професійних назв робіт розділів "Професіонали" та "Фахівці" на час проходження стажування зі збереженням коду базової професійної назви роботи.

**** Це похідне слово застосовується до професійних назв робіт робітників середньої кваліфікації на час проходження первинної професійної підготовки особами, яких прийнято на роботу.

Також перед тим, як розширювати назви посад, слід звернутися до примітки 1 та примітки 2 до додатку В.

В першій примітці зазначено, що похідні слова до професій (професійних назв робіт ) можна застосовувати за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання та збереження коду новоствореної професії.

У другій примітці йдеться про те, що назви професій можуть бути розширені за потребою користувача термінами й словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності, але за умови, якщо буде дотримано лаконічність викладення.

Також у листі Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. №297/13/116-15 згадується про Класифікатор професій. А саме те, що розширення або уточнення назв посад (професій) за допомогою приміток 1 та 2 додатка В до Класифікатора професій є прерогативою роботодавця. Тобто за бажанням роботодавця назву посади можна зробити ще більшою.  Умова про лаконічність викладення є, але критеріїв такої лаконічності, як-от кількості слів чи літер у назві посади, нічим не визначено.

Але при цьому слід пам’ятати: коли ви створюєте посаду за допомогою застосування додатку В, то код посади (професії) буде той самий, що і базової, від якої вона створена. Також, коли створюється нова назва роботи, не допускається скорочення або зміна порядку слів у найменуванні базової професійної назви роботи.

 

А ще  можна додати уточнюючі характеристики

Для чіткого визначення посадових обов’язків та належності певної посади до певного підрозділу при створенні назви посади до назви професії можна додати всілякі уточнення. Загалом, розмір таких уточнень (кількість слів в назві посади) нічим не обмежена.

У листі Мінсоцполітики від 07.02.2019 р. №21/0/191-19 наводяться приклади розширення (уточнення ) назви посад:

– Консультант;

– Аудитор;

– Консультант з податків та зборів.

Фахівці Мінсоцполітики пропунють такі варіанти (див. у таблиці)

 


п/п
Було Стало
11 Консультант  ( код КП 2419.2) Консультант у сфері оподаткування та бухгалтерського обліку (код 2419.2)
22 Аудитор (код КП 2411.2) Аудитор у сфері оподаткування та бухгалтерського обліку (код 2411.2)
33 Консультант з податків і зборів (код КП 2411.2) Консультант з податків і зборів та бухгалтерського обліку (код 2411.2).

 

Подібним уточненням буде і зазначення структурного відділу, у якому працює працівник. Наприклад, не просто «керівник структурного підрозділу», а із зазначенням, керівник якого саме підрозділу (відповідно до організаційної структури підприємства і сфери його господарської діяльності).

Також про це та інші правила застосування  Класифікатору професій ви можете прочитати тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»