• Посилання скопійовано

У відпустку не за графіком: документальне оформлення

На підприємстві є графік відпусток. Він складається з урахуванням побажань працівників та виробничих і господарських потреб роботодавця. А що робити, якщо раптом працівник бажає свою відпустку перенести?

У відпустку не за графіком: документальне оформлення

Про те, як складається графік відпусток, ми докладно розповідали тут. А тут навіть є зразок такого графіку. Хоча кожен роботодавець має право скласти його у довільній формі або розробити власну форму (лист Мінпраці від 13.05.2010 р. №140/13/116-10).

Але такий графік складається заздалегідь (рекомендовано Типовими правилами №213 – до 5 січня поточного року). А потім протягом року – починається.

То з'являються новоприйняті працівники, які теж через 6 місяців роботи отримують право на щорічну відпустку повної тривалості. То звільняються старі працівники і не встигають скористатися відпусткою по графіку (їм виплачується грошова компенсація).

А буває і таке, що працівник просить чи навіть вимагає перенести його відпустку, вже узгоджену в такому графіку, на інший період.  

Що повинен або може вчинити в таких випадках роботодавець?

 

Чи можна вносити зміни до графіку відпусток  (наприклад, щодо новоприйнятих працівників)?

Так, можна, хоча Закон №504 про це не говорить. Мінсоцполітики у листі від 25.08.2015 р. №475/13/116-15 зазначало, що у випадку укладення трудового договору з працівником після затвердження графіка відпусток, до нього можуть бути внесені відповідні зміни та доповнення. Звісно, що цим випадком можливість внесення змін до такого графіку не обмежується.

 

У яких випадках відпустки переносяться обов’язково – на вимогу працівника?

Щорічна відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період у разі:

  • порушення власником або уповноваженим ним органом терміну письмового повідомлення працівника про час надання відпустки.
  • несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом заробітної плати працівнику за час щорічної відпустки.

Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена у разі:

  • тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;
  • виконання працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;
  • настання строку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв'язку з навчанням.

Про це ми писали тут>>

Отже, це ситуації, коли роботодавцю доведеться виконати прохання або вимогу працівника про перенесення щорічної відпустки. Та є ще і відпустки, наведені у ст. 25 Закону №2476, які теж важко запланувати. Тобто, вони, звісно, не щорічні і неоплачувані (тому в графіку їх немає), але вони теж надаються в обов’язковому порядку, якщо працівник за ними звернеться.  

 

 А коли роботодавець може відмовити?

Як повідомляє  Держпраці у Чернівецькій області , зміна термінів надання відпусток, відображених у графіку, може бути проведена не лише за умови виникнення обставин, що змушують перенести щорічну відпустку, а і за узгодженням сторін трудового договору.

Тобто, якщо немає прямої вимоги законодавства, яка б зобов’язувала роботодавця надавати відпустку тоді, коли цього бажає працівник, то переносити таку відпустку чи ні – вирішує роботодавець. І якщо він відмовить, то він має на це повне право.

Якщо працівник просить перенести відпустку, наприклад за сімейних обставин, на інший період чи надати її в стислі терміни і роботодавець не заперечує щодо зміни у графіку періоду використання ним відпустки, то все гаразд. Вносимо і переносимо.

 

А що із відпускними?

За законом виплатити відпускні працівнику треба за 3 дні до початку відпустки. А що робити, якщо він звернувся із проханням надати йому щорічну відпустку просто із завтрашнього дня?

Така опція в Законі № 2476 не передбачена. Але Держпраці у Чернівецькій області вважає: в заяві працівник може висловити своє бажання про одержання заробітної плати за неї в терміни, визначені між ним і роботодавцем і це не вбачається порушенням законодавства про відпустки.

Звісно, що зловживати такою лояльністю з боку контролерів роботодавцям не варто. Тим більше, що йдеться лише про роз’яснення на сайті територіального органу Держпраці. Та якщо порушення строку виплати відпускних станеться саме через перенесення періоду надання відпустки за ініціативою працівника, сподіваємось, що вони про це не забудуть

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»