• Посилання скопійовано

Чи можна скоротити працівника під час відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

Держпраці відповідає, що КЗпП скоротити таких працівників не дозволяє. Оскільки на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років за працівником зберігається місце роботи (посада), його посада не може підлягати виведенню зі штатного розпису підприємства. Виняток - це ліквідація підприємства

Чи можна скоротити працівника під час відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

Держпраці у Рівненській області нагадує, що відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч.6 ст.179), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 4 Закону «Про відпустки» передбачено, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є соціальною відпусткою.

Згідно з ч. 3 ст. 2 Закону «Про відпустки», право на відпустку забезпечується збереженням на її період місця роботи (посади).

За ст. 40 КЗпП не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

Отже, оскільки на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років за працівником зберігається місце роботи (посада), така посада не може підлягати виведенню зі штатного розпису підприємства.

Одночасно наголошуємо, що дане роз’яснення не встановлює норм права, а носить інформаційний характер.

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»