• Посилання скопійовано

Фізособа-роботодавець помер: як припинити трудові відносини?

Працівники мають звертатися до суду з позовом про розірвання трудового договору

Фізособа-роботодавець помер: як припинити трудові відносини?

За зверненнями громадян роз’яснення надає заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Тетяна Пасічник.

Механізм припинення трудового договору у разі смерті роботодавця — фізичної особи чинним законодавством не визначений.

Єдине роз’яснення з цього приводу – лист Мінпраці від 05.03.2003 р. №06/2-2/51, в якому йдеться про дострокове припинення трудових відносин між сторонами у зв’язку зі смертю однієї зі сторін та зняття у службі зайнятості трудового договору з реєстрації на підставі документів, що підтверджують смерть.

З 01.01.2015 реєстрація в державній службі зайнятості укладення і розірвання трудового договору скасована. Тому, на сьогодні для такої реєстрації немає законодавчих підстав. Крім того, працівник не належать до кола осіб, яким може бути видано свідоцтво про смерть фізичної особи.

Якщо ж такий договір залишається нерозірваним, а працівник померлого ФОП забажає стати на облік у центрі зайнятості, то отримає відмову у призначенні допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та продовжуватиме обліковуватися за даними центру зайнятості як працюючий у померлого роботодавця.

Як бути працівникові? Звертатися до суду з позовом про розірвання трудового договору (див., наприклад, рішення Франківського райсуду  м. Львова від 12.07.2018 у справі № 465/3731/17).

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»