• Посилання скопійовано

Індексація зарплати та аліментів: що нового?

Кабмін вніс зміни до порядку індексації таких доходів, як зарплата та аліменти. Що саме і з якої дати зміниться – розглянемо у статті

Індексація зарплати та аліментів: що нового?

Постанова від 31.03.2021 р. №278 вносить змінить до Порядку проведення  індексації грошових доходів населення. Ці зміни запрацювали з 2 квітня 2021 року (дати публікації постанови), про що ми розповідали тут.  Зокрема, з цієї дати Порядок діятиме не лише для роботодавців, а й для державних та приватних виконавців!  Втім, розглянемо новації ретельніше.

 

Індексація зарплати працівників із неповним робочим часом

Ці зміни вносяться до абз. 6 п. 4 Порядку №1078. За ними у разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому/службовому часу.

Чим це відрізняється від попередньої редакції? Нагадаємо, що вона виглядала так: «у разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу».

На жаль, подробиць і прикладів, як ця норма буде діяти на практиці, постанова №278 не містить. Тому чекатимемо на роз’яснення Мінекономіки.

На думку автора, для більшості роботодавців порядок нарахування індексації для працівників із неповним робочим часом (або якщо з якихось причин працівник не виконав встановлену йому повну норму робочого часу!) не зміниться. 

Термін «службовий час» застосовується у вітчизняному законодавстві щодо військовослужбовців, поліцейських тощо. Тож, скоріш за все, зміни спричинені бажанням встановити порядок індексації оплати праці цих та подібних їм держслужбовців. Підтвердженням позиції автора є додання до Порядку №1078 нового пп. 10-2, який врегульовує питання індексації їх доходів.

 

Якщо місячний дохід зріс, а оклад - ні

Ці зміни вносяться до абз. 5 пп. 5 Порядку №1078. За ними у разі зростання грошового доходу за рахунок інших його складових без підвищення тарифних ставок (посадових окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення грошового доходу. Але у разі коли відбувається підвищення тарифної ставки (посадового окладу) у місяці підвищення враховуються всі складові грошового доходу, які не мають разового характеру.

Чим це відрізняється від попередньої редакції? Мало чим, тому це можна вважати уточненням.

Зокрема, уточнюється, що  контролювати треба зростання не просто окладів, а саме посадових окладів (що, на практиці, і відбувалося до цього). А коли йдеться про загальний місячний показник, зростання якого є сигналом для роботодавця, вже говоритимемо не про загальну суму заробітної плати, а про загальну суму грошового доходу за місяць. Але, як і раніше, орієнтуємось на ті показники доходу, які не є одноразовими.  Отже, поява разових негрошових дарунків, як і раніше, на розрахунок індексації зарплати працівника ніяк не вплине.

Чи не означає ця заміна терміну «заробітна плата» на «грошовий дохід», що індексувати доведеться не лише зарплату, а й інші грошові виплати найманим працівникам (наприклад, за цивільно-правовими договорами)? Ні, розширення кола доходів, які індексуватимуться, не відбулося. Адже до п. 2 Порядку №1078, яким визначено які грошові доходи індексуються, постанова №278 змін не внесла.

 

Якщо оклад (тарифну ставку) підвищили не з першого числа місяця

Про це до п. 5 Порядку №1078 додали новий абзац. За ним, якщо підвищення грошового доходу відбулося не з 1 числа місяця, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому/службовому часу з урахуванням положень цього Порядку.

Тобто в такому випадку аналогічно з неповним робочим часом:

  • спочатку треба порахувати суму індексації за цілий місяць (так, ніби підвищення окладу і не було);
  • порахувати суму індексації за місяць, у якому оклад зріс, пропорційно частині місяця до підвищення окладу;
  • частина зарплати, яка розрахована вже з нового, збільшеного розміру окладу (якщо розмір зростання перевищує розмір індексації, яка мала б бути нарахована в цьому місяці), цього місяця не індексується. 

Приклад того, як це працюватиме на практиці, теж додали до Порядку №1078 (це приклад №4 в Додатку 4).

Ось як він виглядає: припустимо, що підвищення посадового окладу відбулося з 15 грудня 2020 року. Заробітна плата працівника у грудні 2020 року до підвищення посадового окладу з розрахунку повного робочого часу становить 5250 гривень, з них:

  • 3500 гривень — посадовий оклад;
  • 1050 гривень (30% посадового окладу (3500 × 30 : 100) ― надбавка;
  • 700 гривень (20% посадового окладу (3500 × 20 : 100) ― премія.

Крім того, у грудні 2020 року працівник повинен отримати індексацію 70,37 гривні, обчислену виходячи з величини індексу споживчих цін, що становить 3,1%, та з урахуванням прожиткового мінімуму для працездатних осіб у грудні 2020 року, що становить 2270 гривень (2270 × 3,1 : 100 = 70,37).

Заробітна плата працівника у грудні 2020 року після підвищення посадового окладу з розрахунку повного робочого часу становить 6000 гривень, з них:

  • 4000 грн ― посадовий оклад;
  • 1200 грн (30% посадового окладу (4000 × 30 : 100) ― надбавка;
  • 800 грн (20% посадового окладу (4000 × 20 : 100) ― премія.

У зв’язку з підвищенням посадового окладу під час порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації повинні враховуватися всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру виплати.

З розрахунку повного робочого часу сума підвищення заробітної плати у грудні 2020 року становить 750 гривень (6000 – 5250).

Оскільки сума підвищення заробітної плати у грудні 2020 року перевищує суму індексації, яка склалася у зазначеному місяці (70,37 гривні), у грудні 2020 року сума індексації не нараховується.

Для проведення подальшої індексації індекс споживчих цін розраховується наростаючим підсумком зі січня 2021 року.

Оскільки підвищення посадового окладу відбулося з 15 грудня 2020 р., то до 15 грудня сума індексації (70,37 гривні) розраховується та виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

У грудні 2020 року 22 робочих дні, з них 10 робочих днів ― відпрацьований час до підвищення посадового окладу. Сума індексації становить 31,99 гривні (70,37 : 22 × 10).

Після 15 грудня 2020 р. сума індексації не виплачується, оскільки сума підвищення заробітної плати у зазначеному місяці у розрахунку за повний місяць (750 гривень) перевищила суму індексації (70,37 гривні).

 

Індексація аліментів – як це буде?

Слід зазначити, що і до цього в Порядку №1078 норми щодо індексації аліментів вже були.

Так, у п. 6 Порядку №1078 вже було передбачено, що  індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами – підприємцями. Тобто, зокрема, роботодавцями, які проводять відповідні відрахування аліментів з доходу їх платника.

Тож роботодавцям треба запам’ятати: індексуються лише ті аліменти, які визначені судом (!) і у твердій грошовій сумі (!). Тобто ті аліменти, які сплачуються добровільно, за домовленістю сторін або у проценті від доходу, індексації ними не підлягають.

Далі треба знати, що  індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться за рахунок коштів платника аліментів. Отже, хто б не збільшував суму аліментів на їх індексацію, не сплачує таку індексацію з власної кишені.

Тому раніше п. 10-4 Порядку №1078 встановлював для роботодавців те, з якого місяця починається обрахунок індексації та які індекси споживчих цін при цьому враховувати:

При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом зі сумою індексації не повинен перевищувати 50% грошового доходу платника аліментів.

Проте з 25.09.2020 р. обов’язок індексації аліментів було встановлено і для державних та приватних виконавців (з  дати набрання чинності Закону №831. І ось для них  передбачено, що індексація розміру аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

Зміни щодо цього внесені до пп. 10-4 Порядку №1078, його доповнено новим абзацом. За ним у разі проведення державним, приватним виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком, починаючи з наступного року з місяця, що відповідає місяцю встановлення розміру аліментів.

Проте, на думку автора, варто дочекатися офіційних роз’яснень від Мін’юсту щодо того, які ці норми мають діяти на практиці.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»