• Посилання скопійовано

Роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден: які наслідки?

Якщо працівник не має можливості через військову агресію виконувати свою роботу, то повинен написати заяву про призупинення дії трудового договору вже за своєю ініціативою

Роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден: які наслідки?

Профспілка працівників авіабудування та машинобудування України відповідає на ваші запити.

Роботодавець хоче поновити дію трудового договору після призупинення, а працівник ні…

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість (!) надання та виконання роботи.

В коментарі Мінекономіки до зазначеного Закону ініціатором призупинення дії трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник.

Коли ініціатором призупинення був роботодавець, в разі поновлення можливостей забезпечити працівника роботою, він видає наказ для поновлення дії трудового договору, про що попереджає працівника (строк попередження законодавством не передбачено, але краще повідомити завчасно).

Також умови та порядок повернення до роботи можуть бути прописані у наказі про припинення дії трудового договору, з яким працівник ознайомлювався.

Якщо працівник не має можливості через військову агресію виконувати свою роботу, то має написати заяву вже зі своєю ініціативою про призупинення дії трудового договору (бажано із зазначенням строку).

Як зазначено у тому ж коментарі Мінекономіки головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна (!) неможливість виконання працівником відповідної роботи (наприклад, було знищене житло, що змусило працівника змінити місце проживання).

Якщо таких умов неможливості виконання роботи працівник не має та не може вийти на роботу з інших причин, він може скористатися правом на відпустку, в тому числі, без збереження заробітної плати, яка не період дії воєнного стану не обмежується строком.

‼️Варто також пам’ятати‼️ У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (стаття 12 вищезазначеного Закону).

На час відсутності основного працівника роботодавець може прийняти на роботу іншого працівника за строковим трудовим договором.

‼️Увага‼️ Якщо у працівника немає підстав для призупинення дії трудового договору або на відпустку, відсутність на робочому місці працівника буде фіксуватися як «прогул», а в разі, коли роботодавець не може зв’язатися із працівником – «відсутність з нез’ясованих причин».

Коментар Мінекономіки>>>

***

Читайте також: Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки

***

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»