• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ рекомендує нардепам остаточно підтримати зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ

Комітет ВРУ з соцполітики рекомендує встановити контроль за належним працевлаштуванням осіб з інвалідністю та забезпечити облік працівників в е-формі (прийняти у ІІ читанні законопроєкт №7433)

Комітет ВРУ рекомендує нардепам остаточно підтримати зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ

3 жовтня відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Під час засідання Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» за № 7433, прийняти його в другому читанні та в цілому із необхідним техніко-юридичним опрацюванням.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є поліпшення умов для захисту прав фізичних осіб на працю та соціальний захист шляхом забезпечення своєчасності обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також розширення напрямів використання інформації, яка міститься в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема для забезпечення трудових прав працівників та осіб з інвалідністю та спрощення звітності для роботодавців.

Законопроект також спрямований на врегулювання питання продовження виплати пенсій для осіб з інвалідністю до припинення або скасування воєнного стану без проходження повторного огляду МСЕК.

Крім того, законопроект передбачає обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо. Використання таких даних необхідно для обрахунку квоти на працевлаштування людей з інвалідністю, розрахунку адміністративно господарських санкцій та захисту інших соціально-трудових прав.

Нагадаємо, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, чинним законодавством встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця (стаття 19 Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

В умовах війни та збільшення травмування серед населення, активізація заходів із підтримки зайнятості осіб з інвалідністю набуває дедалі більшої актуальності.

Обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю дасть змогу останньому оперативно виконувати свої завдання із контролю за дотриманням квоти на працевлаштування людей з інвалідністю та здійснювати у необхідних випадках адміністративно-господарські санкції. Також обмін інформацією дозволить скасувати паперову звітність до Фонду роботодавцями, яка дублює електронну.

Водночас, відповідно до проекту Закону за реєстр. № 7433 інформація з Державного реєстру про членство у професійних спілках осіб, що працюють на підприємстві, в установі або організації, осіб які забезпечують себе роботою самостійно, буде використовуватися для моніторингу дотримання законодавства про соціальний діалог, професійні спілки, права та гарантії їх діяльності.

Соціальний діалог здійснюється між державою, роботодавцями та професійними спілками з метою вироблення та реалізації державної соціальної і економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві.

Варто зазначити, що для участі у такому діалозі, професійні спілки, зокрема, повинні відповідати критеріям репрезентативності. Одним із найважливіших показників, що впливають на репрезентативність професійної спілки, є кількість її членів. Адже кількість працюючого населення, в інтересах яких здійснює діяльність профспілка, впливає на вагомість думки об’єднання при прийнятті того чи іншого рішення в межах соціального діалогу. 

«У 2021-2022 роках виникла низка проблем з оцінкою репрезентативності профспілок. Воєнний стан та Ковід сильно вплинули на ринок праці і країну загалом. Ситуація на ринку праці змінюється кожного місяця. Змінилася кількість працюючого населення, багато людей виїхало за кордон, - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. - Ми мусимо змінити підходи до оцінки репрезентативності. Потрібен новий механізм, максимально діджиталізований, з захистом персональних даних. Ми очікуємо від соціальних партнерів пропозицій».

 

Читайте також:

Зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ: прийнято у І читанні законопроєкт

 

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»