• Посилання скопійовано

Чи обов’язково ФОПу працевлаштовувати осіб з інвалідністю?

Чи треба працевлаштовувати особу з інвалідністю, якщо загальна кількість працівників ФОПа становить 15 осіб? Чи потрібен йому РРО при виплаті зарплати готівкою?

Чи обов’язково ФОПу працевлаштовувати осіб з інвалідністю?

Виплата зарплати працівникам ФОПа готівкою

Відразу зазначимо, що підприємцю законодавством не заборонено виплачувати зарплату працівникам готівкою. Проте як саме ФОП здійснює виплату зарплати (готівкою чи на картку безготівковим розрахунком), має бути прописано у наказі, враховуючи строки її виплати, встановлені ст. 115 КЗпП, в якій зазначено, що виплачувати заробітну плату потрібно не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Готівкова виручка (готівка) — це сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, що безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (пп. 4 п. 3 розд. І Положення №148).

Відповідно до п. 8 Положення №148 обмеження щодо суми виплати зарплати працівникам готівкою не застосовуються.

Тож ФОП може використовувати готівкову виручку (обмежень стосовно використання готівки, яка надійшла до каси, для виплати заробітної плати не встановлено), у тому числі готівку, одержану з банку, для виплати зарплати працівникам.

Підсумовуючи зазначене, стає зрозуміло, що під час виплати зарплати готівкою не потрібно застосовувати РРО, бо це не є продажем товарів, робіт чи послуг. Виплату зарплати готівкою достатньо відобразити у відомості на виплату готівки. ФОП може робити такі відомості за довільною формою або використовувати додаток 1 до Положення №148.

Звертаємо увагу, що в разі виплати зарплати готівкою ПДФО і військовий збір потрібно сплатити протягом трьох днів після виплати заробітної плати, а ЄСВ — у день виплати зарплати.

 

Чи потрібно ФОПу з 15 працівниками працевлаштовувати особу з інвалідністю?

Так. Пояснимо.

Відповідно до ст. 19 Закону №875, для фізосіб, у яких працює від 8 до 25 осіб, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у кількості одного робочого місця.

Тож у зазначеному в запитанні випадку, якщо у ФОПа працює 15 осіб, йому варто підшукати та працевлаштувати працівника — особу з інвалідністю. Для того щоб норматив був виконаний, особу з інвалідністю слід прийняти на основне місце роботи, при цьому умови повного чи неповного робочого дня значення не мають.

Звертаємо увагу: Законом №2682, яким внесено зміни до статей 18 та 19 Закону №875, що набрали чинності з 6 листопада 2022 року, скасовано необхідність реєструватися у Фонді захисту осіб з інвалідністю та подавати звіт за формою №10-ПОІ до Фонду захисту осіб з інвалідністю. Докладніше про це ми написали в статті «Зміни в е-трудових та скасування №10‑ПОІ».

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»