• Посилання скопійовано

Стажування студентів: що змінилося під час війни?

З 29.04.2023 одночасно наберуть чинності зміни до ст. 29 Закону про зайнятість та зміни до Порядку № 20, затверджені Постановою № 146 (опублікована 24.02.2023)

Стажування  студентів: що змінилося під час війни?

Зміни у стажуванні студентів та учнів 

Досить часто між суб’єктами господарювання та Держпраці виникає спір: то чи треба оформлювати стажистів як найманих працівників, чи ні і вони працюють за особливим статусом? Зміни у законодавстві мають поставити крапку в цьому спорі.

У статті 29 Закону про зайнятість щодо організації стажування на сьогодні використовується термін «підприємства, установи та організації незалежно від форми власності», а з 29.04.2023 вже буде йтися саме про «роботодавців».  

І в Порядку №20 дають визначення поняттю «роботодавець» - юридична особа (підприємство, установа, організація) або фізична особа — підприємець, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб.

Тож саме у роботодавця на умовах, визначених договором про стажування, проходитимуть стажування здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, які здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем кваліфікованого робітника, спеціальність за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра, ступені вищої освіти молодшого бакалавра або бакалавра та продовжують здобувати освіту на наступному рівні освіти, мають право у вільний від навчання час проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта з метою набуття досвіду з виконання професійних завдань та обов'язків, удосконалення професійних знань, навичок та умінь, вивчення та засвоєння нових технологій, техніки, набуття додаткових компетентностей. 

У разі якщо в період стажування особа виконує професійні роботи, роботодавець за всі роботи, виконані відповідно до наданих завдань, здійснює виплату їй заробітної плати згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. 

Строк трудових договорів, укладених на час стажування, як і раніше, не зможе  перевищувати шести місяців.

 

А що з трудовою книжкою?

Також у ст. 29 Закону про зайнятість і відповідно в Порядку 20 з’являється згадка про реєстр застрахованих осіб (у редакціях, чинних з 29.04.2023).

Насамперед зазначимо, що  запис про проходження стажування роботодавець вносиитиме  і до паперової трудової книжки (на вимогу статиста). Але в будь-якому випадку ці дані будуть в електронній трудовій книжці, аналогом якої є відомості з Реєстру застрахованих осіб, який веде ПФУ. 

Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення.

 До 10.06.2021 у статті 48 КЗпП зазначалося  що трудові книжки ведуться, зокрема, на студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації. Трудову книжку їм оформляли, як і звичайним працівникам. 

Але у зв’язку із цифровізацією процесів ст. 48 КЗпП зазнала змін. Тепер зазначається, що облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом про ЄСВ.

У пункті 8 Порядку 11-1 зазначено, що у разі відсутності в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про стажування відповідні відомості подаються страхувальником через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній формі з обов’язковим накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговано відповідні повноваження, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника.

На думку автора, про стажистів буде потрібно зазначати інформацію в оцифрованому вигляді - шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, до якого буде потрібно додавати скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

 

Чи зазначати стажистів у «зарплатній» звітності?

Щодо додатка 5 податкового розрахунку ПДФО, ВЗ та ЄСВ,  то окремої категорії найманих осіб - «стажист» у ньому немає. Але якщо укладено трудовий договір, то показати такого працівника, безумовно, треба на загальних підставах.  

Щодо додатка  Д1, то про стажистів, які отримують заробітну плату, слід зазначати інформацію про розмір доходу та  ЄСВ. 

Податківці в ЗІР наводять таке роз’яснення: у разі коли в період стажування зазначена вище особа виконує професійні роботи, підприємство, організація, установа за всі роботи, виконані відповідно до наданих завдань, здійснює виплату їй заробітної плати згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, до якого не включено виплати, які виплачує підприємство стажисту (практиканту) за виконання ним у період стажування професійних робіт.

Отже, суми заробітної плати, які виплачує підприємство учням та слухачам навчальних закладів під час проходження ними виробничої практики, є базою для нарахування ЄСВ, який, у цьому випадку, нараховує роботодавець.

Також роботодавців цікавить питання, чи входять стажери до облікової кількості штатних працівників, яку ми зазначаємо в податковому розрахунку?

У пункті 2.1 Інструкції № 286 зазначено, що до облікової кількості штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві. Це правило поширюється і на стажерів, з якими укладено трудовий договір. 

 

Повідомлення про прийняття на роботу

Повідомлення про прийняття подається для виконання вимог ст. 24 КЗпП,  в якій йдеться про укладення трудових договорів. 

Отже, як тільки зі стажистом буде укладено трудовий договір і до того, як його буде допущено до виконання трудових обов’язків, про це треба повідомити податківців. 

 

Інші зміни

Визначення «керівник стажування» теж зміниться, і з 29.04.2023 це   - відповідальний за проведення стажування працівник юридичної особи (підприємства, установи, організації) або фізичної особи — підприємця, які в межах трудових відносин використовують працю фізичних осіб.

При цьому зникла вимога про досвід та стаж роботи за відповідною спеціальністю або професією не менш як три роки для такого керівника стажування.

Як і раніше, робота керівників стажування, призначених роботодавцем із числа його працівників, може оплачуватися роботодавцем за рахунок коштів, передбачених на підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кадрів, додатково на строк стажування щомісяця у розмірах не менше 5 відсотків суми основної заробітної плати, яку вони отримують за основним місцем роботи (ст. 29 Закону про зайнятість у редакції, чинній з 29.04.2023).

Конкретизували в п. 11 Порядку 20 з 29.04.2023 і правила укладення договору  про стажування. Договір про стажування укладають роботодавець та стажист (у разі досягнення ним повноліття) або його батьки, інші законні представники.

Договір про стажування укладається у двох примірниках, один з яких зберігається у роботодавця, другий — у стажиста або його батьків, інших законних представників.  У чинній редакції не згадується ані про повноліття, ані про батьків чи  законних представників.

До речі, змінами затвердили в новій редакції форму заяви про прийняття на стажування та Типову форму договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»