• Посилання скопійовано

Як ПФУ надаватиме Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю інформацію з реєстру застрахованих осіб?

Оприлюднено проєкт Порядку надання Пенсійним фондом України Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування

Як ПФУ надаватиме Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю інформацію з реєстру застрахованих осіб?

Пенсійний фонд оприлюднив проєкт своєї Постанови, якою пропонує затвердити:

  • Порядок надання Пенсійним фондом України Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • Форму надання Пенсійним фондом України Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно з проєктом Порядку ПФУ надаватиме Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю інформацію з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  • про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю,
  • необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, відповідно до нормативу, встановленого частиною першою статті 19 Закону  «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Передбачено надання інформації суб’єктами інформаційного обміну в електронній формі шляхом передачі інформаційних файлів в обсягах та за змістом, необхідних для здійснення повноважень відповідно до покладених на них завдань.

У разі затвердження ця постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

 

Чому ПФУ підготував проєкт Постанови?

Нагадаємо, що отримана від ПФУ інформація, яка міститиме ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, буде підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю. Про це читайте тут.

А що ж сам Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю? Він щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Держреєстру соцстрахування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності здійснюватиме визначення підприємств, установ та організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, ФОПів, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць та надсилатиме їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій (штрафів), що підлягатимуть сплаті за попередній рік.

Тобто те, що раніше робили роботодавці, тепер нарешті робитимуть Фонди. ПФУ надасть Фонду інвалідів інформацію про виконання нормативу, а сам норматив порахує Фонд інвалідів. І все це в електронному вигляді. Після чого залишатиметься тільки стягнути штрафи з порушників. Тож отримання інформації від роботодавців як такої у масовому порядку вже Фонду інвалідів не потрібне. А в яких випадках треба буде щось «донести», має визначити КМУ. 

І ще. На запит Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, ДПС та ПФУ надаватиметься інформація про порушників нормативу працевлаштування. Отримання такої інформації  і буде підставою для проведення перевірки Держпраці.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»