• Посилання скопійовано

Працівник перебував частину місяця в неоплачуваній відпустці: як розрахувати лікарняні?

Фахівці ПФУ наголосили, що місяць не виключається із розрахункового періоду для нарахування лікарняних, якщо в цьому місяці застрахована особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати лише частину місяця

Працівник перебував частину місяця в неоплачуваній  відпустці: як розрахувати лікарняні?

Фахівці ПФУ у своєму  листі від 21.03.2023 р. № 10344-8077/У-03/8-2800/23 вказали, що за  пунктом 3 Порядку №1266 середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості (період перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати, призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі - поважні причини).

Водночас пунктом 4 Порядку передбачено, що середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску з розрахунку на один календарний день, яка обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Окремо фахівці на підставі цих норм навели пояснення до прикладу, який було зазначено у зверненні. Так, жовтень 2022 року не виключається із розрахункового періоду, оскільки в цьому місяці застрахована особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати лише частину місяця, а саме з 03 до 14 жовтня 2022 року та з 17 до 31 жовтня 2022 року, тому в розрахунковий період місяць жовтень 2022 року включаються чотири календарні дні (1, 2, 15 та 16 жовтня 2022 року), а заробітна плата, нарахована в жовтні 2022 року, включається у розрахунок у повному обсязі.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»