• Посилання скопійовано

Нормативи робочих місць для осіб з інвалідністю діятимуть й у 2024 році, — Держпраці

У 2024 році усі роботодавці і далі мають виконувати нормативи робочих місць для працівників з інвалідністю. Зокрема, якщо роботодавець наймає від 8 до 25 працівників - одне робоче місце потрібно облаштувати для працівника з інвалідністю

Нормативи робочих місць для осіб з інвалідністю діятимуть й у 2024 році, — Держпраці

Держпраці зазначає, що Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 № 2682-IX (далі – Закон) було внесено зміни до переліку заходів, які підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю (далі – роботодавці), зобов’язані здійснювати з метою працевлаштування осіб з інвалідністю. Зокрема, у новій редакції викладено статті 18 і 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Відповідно до Закону роботодавці не повинні:

  • реєструватися за своїм місцезнаходженням у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд);
  • подавати до Фонду Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ.

Але, як і раніше, роботодавці повинні виконувати норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а саме  - якщо в роботодавця працює від 8 до 25 осіб — одне робоче місце; якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (26 і більше) — 4 % середньооблікової кількості штатних працівників.

Статтею 18 Закону визначено, що забезпечення прав осіб з інвалідністю на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості.

Підбір робочого місця здійснюється переважно на підприємстві, де настала інвалідність, з урахуванням побажань особи з інвалідністю, наявних у неї професійних навичок і знань, а також рекомендацій медико-соціальної експертизи.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях, державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома, особи з інвалідністю можуть залучатися до оплачуваних громадських робіт за їх згодою.

Більше безкоштовної професійної консультативної допомоги у сфері повноважень Державної служби України з питань праці можна отримати на інформаційному порталі pratsia.in.ua, а також на офіційному сайті Держпраці України.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»