• Посилання скопійовано

Переоформлення бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій: розʼяснення Мінекономіки

Фахівці Мінекономіки у листі навели особливості оформлення та переоформлення бронювання військовозобов'язаних за Порядком №45. Навіть якщо працівник має дефіцитну для ЗСУ військово-облікову спеціальність, його теж можна забронювати

Переоформлення бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій: розʼяснення Мінекономіки

Коментар до Листа Мінекономіки від 10.01.2024 №2704-20/2153-01

Фахівці Мінекономіки у листі навели особливості оформлення та переоформлення бронювання військовозобов'язаних за Порядком №45.

Нагадаємо, що залишається чинним Порядок бронювання, затверджений постановою КМУ від 04.02.2015 №45 (у редакції постанови КМУ від 11.01.2018 №12) (далі – Порядок №45).

Згідно з Порядком №45 здійснюється бронювання військовозобов’язаних, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення).

Фахівці Мінекономіки також вказали, що відповідно до Порядку бронювання №45 керівникам державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств потрібно:

1) організувати взаємодію з ТЦК та СП (органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України) за місцем розташування державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства щодо термінів оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку;

2) підготувати визначені Порядком документи щодо бронювання військовозобов'язаних з урахуванням таких вимог:

– військовозобов'язаним, які під час дії воєнного стану набули право на відстрочку, або прийняті на роботу в державні органи, місцеві органи, підприємства на посади, які включені до затверджених Урядом переліків посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, оформити Посвідчення та Повідомлення про зарахування військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік (далі – Повідомлення).

У відповідних позиціях Посвідчення та Повідомлення, оформлених з урахуванням змін, внесених, зокрема, постановою КМУ від 06.06.2023 №571, щодо строку дії відстрочки зазначити:

  • військовозобов'язаних, які працюють у державних, місцевих органах – «на строк проведення мобілізації»;
  • військовозобов'язаних, які працюють на підприємстві, – «на шість місяців»;
  • військовозобов'язаним підприємств, яким необхідно продовжити бронювання у зв'язку із завершенням строку дії наданої їм відстрочки від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі - відстрочка), оформити нові Посвідчення та Повідомлення, у яких в позиціях щодо строку дії відстрочки зазначити – «на шість місяців».

Окремо фахівці зазначили, що  Порядок №45 не містить норм щодо обмежень у бронюванні військовозобов'язаних, які мають дефіцитну для Збройних Сил України військово-облікову спеціальність.

І наостанок у листі запропоновано Генеральному штабу Збройних Сил України скоординувати роботу ТЦК та СП щодо використання в роботі зазначених рекомендацій стосовно порядку оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов'язаних.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»