• Посилання скопійовано

Спеціальний збір за бронювання працівника: з'явився ще один варіант від нардепів

Альтернативними законопроєктами пропонується дозволити бронювання працівника на підприємстві, якщо його середньомісячна зарплата становить не менше ніж 36336 грн, а підприємство не має боргів зі сплати податків і виплати зарплат

Спеціальний збір за бронювання працівника: з'явився ще один варіант від нардепів

17 червня 2024 року у ВРУ зареєстровано ще два законопроєкти про економічне бронювання:

  • №11331-2 "Про засади державної промислової політики";
  • №11332-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України, спрямованих на встановлення спеціального збору за бронювання".

Вони є альтернативними до законопроєктів №11331 та №11332, про які ми розповідали ось тут. Хоча їхні автори ті самі, що в основних проєктах,  голова Комітету ВР з питань економічної політики Д. Наталуха, голова Комітету ВР з питань соціальної політики Г. Третьякова та інші. 

 

Що пропонується?

Законопроєктом №11331-2 пропонується дозволити бронювання військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу на підприємствах, установах, організаціях, де:

  • середньомісячна заробітна плата військовозобов'язаного працівника становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року (тобто у 2024 році це буде 36 336 грн),
  • та відсутні заборгованість з виплати заробітної плати, сплати загальнодержавних та/або місцевих податків, зборів та/або інших обов’язкових платежів.

Фізична особа – підприємець та/або її наймані працівники матимуть право на бронювання за умови, якщо відповідна фізична особа – підприємець зареєстрована у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та громадських формувань не пізніше ніж за шість календарних місяців до набрання чинності Закону «Про засади державної промислової політики» та обсяг її доходу протягом останнього для місячного податкового (звітного) періоду становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних, встановленого ПКУ (тобто 61 200 грн).

Розмір збору за бронювання прописано у законопроєкті №11332-1. За ним він становитиме 1200 н.м.д.г. (тобто 20 400 грн). Зауважимо, що в основному законопроєкті №11332 пропонувалося, щоби цей збір сплачували не лише ФОПи, але й підприємства. В альтернативному проєкті - лише ФОПи.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»