• Посилання скопійовано

Повідомлення про прийняття на роботу планують оновити

Проєктом постанови КМУ планують внести зміни до Постанови №413 для надання можливості фізособам подавати повідомлення до ДПС про укладення трудового договору з домашнім працівником. Але через це уточнення всі роботодавці отримують нову форму повідомлення

Повідомлення про прийняття на роботу планують оновити

Нещодавно ми писали про те, що було підготувлено зміни до форми та правил заповнення повідомлення про прийняття на роботу. Ці зміни стосуються всіх роботодавців. Проте станом на 1 липня їх ще так й не ухвалено відповідним рішенням КМУ.

Попри це 28 червня на сайті Федерації профспілок було опубліковано окремий проєкт постанови КМУ, який розроблено для приведення норм Постанови №413 до Закону про домашніх працівників.

За пояснювальною запискою, проєкт акта розроблено на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 29.05.2024 №164271/1-24 до Закону України від 25.04.2024 №3680 в частині завдання, визначеного пунктом 1.1 Плану організації підготовки проектів актів та виконання інших завдань, необхідних для реалізації Закону №3680, щодо необхідності внесення на розгляд Кабінету Міністрів проекту акта стосовно здійснення роботодавцем повідомлення ДПС про прийняття домашнього працівника на роботу.

Зокрема, згідно з абзацом другим нової ст. 173-3 КЗпП з домашніми працівниками укладається трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин та визначає права та обов’язки сторін, а також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення ДПС про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

На сьогодні відповідно до постанови КМУ від 17.06.2015 №413 роботодавцями подається територіальним органам ДПС оперативна інформація про прийняття працівників на роботу, для чого створено відповідне програмне забезпечення.

Водночас цією постановою не передбачено подання повідомлення до територіальних органів Державної податкової служби фізичною особою про укладення трудового договору з домашнім працівником та відповідного програмного забезпечення не створено.

Тож у разі прийняття цієї постанови цей момент буде врегульовано та відповідні зміни будуть внесені й у саму форму повідомлення щодо домашніх працівників. Тож через цю зміну всі роботодавці отримують нову форму повідомлення.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»